Середа, 24.04.2024, 16:43Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Жовтень » 25 » ЧЕРЕЗ КОРОЇДІВ ВСИХАЮТЬ СОСНОВІ ЛІСИ
11:15
ЧЕРЕЗ КОРОЇДІВ ВСИХАЮТЬ СОСНОВІ ЛІСИ

Проблема всиханя соснових деревостанів є актуальною сьогодні  і для України, і для Львівщини, і для Бродівського району зокрема. Площа всихаючих дерев, на жаль, збільшується. Під час обстеження соснових насаджень  фахівці з’ясували, що серед стовбурових шкідників домінує верхівковий короїд. Цього жука зазвичай не вважали важливим шкідником, оскільки він заселяє гілки та верхівки дерев, а не ділову частину стовбурів. Однак, шкідник, цикл розвитку якого, проходить під корою у кронах дерев, стрімко поширюється та уражує ослаблені, внаслідок аномальної посушливості останніх років, соснові насадження. Уражені короїдами соснові  ділянки видно неозброєним оком. Хвоя на деревах починає жовтіти і  згодом стає бурого кольору, починаючи з верхівки, а деревина втрачає свою господарську цінність. Водночас у ходах верхівкового короїда поширюються офіостомові гриби – збудники синяви та інші патогени. Лісівники, екологи та активісти б’ють на сполох, адже шкідник масово атакує ліси.

Як зупинити жука-короїда, який спричинив стрімке всихання соснових насаджень – цю проблему обговорювали на виїздній нараді-семінарі, що відбулася на базі  державного підприємства «Бродівське лісове господарство»,  яку провели заступник директора Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Львівлісозахист» Василь Сеник та завідувач лабораторії ДСЛП «Львівлісозахист» Віра Венгер. Участь у цьому заході взяли лісівники Бродівщини, перший заступник  Бродівського міського голови Роман Сподарик, головний інженер КП «Броди» Юрій Кукулка, сільські голови району. 

Фахівці розповіли про причини всихання дерев, поінформували   про масштаби пошкоджених соснових насаджень у Львівській області. Заступник директора ДСЛП «Львівлісозахист» детально пояснив причини всихання сосни, після того як її уражує короїд.  Завідувач лабораторії Віра Венгер  представила результати лабораторних аналізів видового складу патогенних грибів та комах-фітофагів із осередків всихання сосни.  Науковець проаналізувала етапи ураження і відмирання деревини і наочно продемонструвала це на зразках зрізів уражених дерев. боротьби із шкідниками. Учасникам продемонстрували, що навіть при зеленій кроні та здоровому пні,  на висоті 6 метрів дерево уже зазнає грибкових уражень.

Фахівці пояснюють – здолати шкідника допоможе лише вчасна вирубка ділянок,  вражених жуком. Проведення лісозахисних заходів щодо ліквідації осередків короїда намітило позитивну  тенденцію у вирішенні цієї  наболілої проблеми. Лісівники закликали представників органів місцевої влади  не бути байдужими та сприяти у боротьбі з цим шкідником лісу, адже його нашестя утворює нові спалахи всихання.

Н. ЗАБОКРИЦЬКА.

Переглядів: 309 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz