Субота, 27.04.2024, 04:15Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Жовтень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Жовтень » 1 » IV з’їзд лісівників України.
13:32
IV з’їзд лісівників України.

25 вересня 2018 року відбувся IV з’їзд лісівників України.
За всю історію незалежної України з'їзд широкої лісівничої громадськості скликався тричі. Це відбувалося в умовах, коли перед лісовою галуззю поставали серйозні проблеми і питання вибору подальших шляхів розвитку, що ми бачимо і зараз: у законодавчих змінах посилюють податковий тиск на лісове господарство; нависла загроза щодо передачі лісів у концесію; відсутнє фінансування для лісів Півдня і Сходу; штучне формування в суспільстві негативної думки про роботу лісівників.
Головною метою скликання IV з’їду лісівників України є опрацювання спільних рішень за участю фахівців лісового господарства, урядовців, закордонних експертів, інвесторів, представників деревообробного сектору щодо подальшого розвитку та реформування лісового господарства на основі європейських стандартів та досвіду.
До участі в з’їзді було запрошено керівництво держави, народних депутатів України та інших.

У IV з’їзді лісівників України взяли участь майже 500 делегатів з усіх областей України, науковці, народні депутати України. Львівська область теж взяла участь в IV з’їду лісівників України. Від ДП «Бродівський лісгосп» взяв участь лісничий Заболотцівського лісництва Москва А.М.

Під час виступу заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар звернув увагу на три пріоритети, які необхідно реалізувати, щоб лісова галузь змогла повноцінно функціонувати та розвиватися.

«По-перше, це вирішення питання фінансового забезпечення ведення лісового господарства в різних географічних зонах, сприяння довгостроковим інвестиціям в лісове господарство. По-друге, це забезпечення стабільності лісового, податкового і природоохоронного законодавства на довгостроковий період. Особливо це стосується термінового вирішення питання оподаткування земельним податком лісових земель. По-третє, це вдосконалення лісоуправління та зміна ставлення суспільства, громадськості, можновладних структур до представників лісівничих професій, до самого лісового господарства, як до соціально важливого сектору економіки, що робить надзвичайно важливу і корисну справу», - зазначив Володимир Бондар.

За його словами, відсутність протягом трьох останніх років фінансування лісового господарства фактично призвело до втрат професійних кадрів на півдні та сході країни, деградації систем лісовпорядкування та ефективного захисту лісів, до неможливості запровадження новітніх технологій та оновлення застарілої техніки та засобів виробництва.

Критичний стан соснових лісів країни вимагає введення особливого режиму користування, - лісівники

Про це йдеться в письмовій заяві-зверненні від усієї лісової галузі країни до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. Саме сьогодні відбувається 4-й з'їзд лісівників України, який зібрав представників галузі через вкрай важливу необхідність розв'язати гострі проблеми, знайти вихід з ситуації, яка стала загрозою економіці країни і лісовій галузі зокрема.

Найгострішою проблемою сьогодні залишається питання щодо подвійного оподаткування лісових земель, яке веде цілу галузь на шлях до банкрутства.

"Ми повністю поділяємо громадську думку, позицію багатьох обласних та районних рад, що внесення цієї поправки в достатньо продуманий закон спрямований на підтримку фермерських господарств, не відповідає нормам цього закону. Дана поправка викличе значний суспільний резонанс і збільшить соціальну напругу перш за все у сільській місцевості. Вона є деструктивною, спрямованою на розвал лісогосподарської галузі, конфлікти з місцевими громадами та сільським господарством. Дана поправка заблокує інвестиції в деревообробну промисловість та унеможливить створення нових робочих місць в лісових регіонах України, звідки люди й так масово виїжджають на роботу до країн ЄС", - йдеться у зверненні.

Крім того, лісівники звертаються до уряду країни законодавчо вирішити проблеми лісів країни.

"Прогноз дуже невтішний. Ми не можемо вплинути на клімат. Вихід полягає в концентрації зусиль в осередках враження та в системній адаптації наших лісів до глобальних кліматичних змін.
З цього приводу ми вимагаємо від Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України: законодавчо ввести в окремих областях та лісових угіддях, вражених масовим усиханням соснових насаджень тимчасовий особливий режим лісокористування і лісозахисних заходів. В зоні дії особливого режиму для забезпечення ефективної протидії всиханню лісів необхідно внести зміни в наступні законодавчі акти:
в Санітарні правила в лісах України (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 26 жовтня 2016 р. № 756) щодо граничної повноти насаджень, за якої призначають суцільні санітарні рубки, та їхньої мінімальної площі;
- в закон України "Про оцінку дії на довкілля" (Закон України від 23 травня 2017 року № 2059 - VIII) - щодо оцінки планової діяльності в лісовому господарстві;
- в Правила поліпшення якісного складу лісів (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. № 724) - щодо граничної повноти насаджень, призначених в рубки, по формуванню і оздоровленню лісів;
- в Постанову Кабінету Міністрів України від 23 травня 2007 р. № 761 «Про врегулювання питань відносно спеціального використання лісових ресурсів» щодо встановлення граничних термінів вивезення деревини в лісах, пошкоджених короїдом;
-в закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони тваринного світу» (Закон України від 9 квітня 2015 р.№ 322-VIII) щодо виняткового проведення санітарних рубок в лісах, пошкоджених короїдом в період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня.

До того ж, неупереджене і чесне висвітлення усіх проблем галузі є не менш важливою допомогою лісівникам, а для громадськості - отримання правдивої інформації щодо справжньої ситуації у лісах країни.

З огляду на масове поширення неправдивої інформації у ЗМІ про кількісний і якісний стан лісів, причини всихання, штучно поширений негативізм щодо роботи лісівників, представники лісової галузі наголошують використовувати перевірену інформацію, враховувати професійну думку та фаховий досвід у підготовці матеріалів щодо проблем українських лісів.

 

Переглядів: 304 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz