П`ятниця, 29.03.2024, 06:55Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Травень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Травень » 10 » Конвалія - ніжна чарівність травня
08:17
Конвалія - ніжна чарівність травня

 

Рідко можна зустріти людину, яка ніколи не бачила цю тендітну рослину. Український фольклор розповідає, що ці подібні до перлин квіточки є не що інше, як застиглий сріблястий щасливий сміх лісової русалки – Мавки, яка вперше відчула радість великого, щирого, взаємного кохання. Та здебільшого в оповідях, пов'язаних з конваліями, мова йде не стільки про радість, скільки про печаль, навіяну обрисами квітки і червоним кольором плодів. Так, наприклад, за християнським переказом, конвалії виросли із сліз Богоматері, коли вона оплакувала розп'ятого сина.

Культивувати конвалію стали в середині XVI століття. Особливою любов’ю квітка користувався у Франції. Перша неділя травня щорічно відзначається французами як свято конвалії. Конваліями прикрашають житло і одяг. Якщо під час танцю молоді люди обмінюються букетами конвалії, вважалося – з цього моменту вони заручені. Відмовитися від букету означало відмовитися від дружби, кинути конвалію під ноги означало виразити зневагу.

Конвалія звичайна або травнева (Convallaria majalis) – трав'яниста багаторічна рослина. Кореневище конвалії повзуче, листки широкі, яйцеподібні, темно-зелені, блискучі. Квітки дрібні, з сильним запахом, витончені, пелюстки білі. Цвітіння досить тривале - з кінця весни до середини червня. Після закінчення періоду цвітіння з’являються плоди конвалії – дрібні червоні ягоди. Конвалію в саду використовують для посадки у квітниках поряд з іншими весняними квітами. Всі частини конвалії отруйні, тому потрібно подбати про захист - в першу чергу унеможливити доступ дітям. Незважаючи на тендітність, квіти конвалії досить витривалі і довго зберігають свіжість у воді. Саме тому їх часто використовують у флористиці, зокрема для створення букетів та квіткових композицій. Сильний аромат крихітних квіток може викликати головний біль, тому приміщення, в якому зберігаються конвалії, необхідно регулярно провітрювати. Крім того, конвалія – лікарська рослина, що використовується в народній медицині. Як засіб, що зміцнює серцево-судинну систему, застосовують настоянку з квіток, листя і стебел. 

         Але, щоб зберегти цю чудову квітку  не будьмо байдужими  і не нищимо її у лісах.  Бережімо природу рідного краю!

 

 

Переглядів: 318 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz