Четвер, 25.04.2024, 10:36Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Травень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Травень » 12 » Квітка травня
08:54
Квітка травня

   Конвалія – одна з найулюбленіших квітів травня. Як може не подобатися її стрункий схилений стан, увішаний ніжними білими дзвіночками? Велике, мов долоня, гладеньке зелене листя с рівненькими тонкими прожилками? Конвалія загортається в них, ніби сором’язлива дівчина. А який чудовий аромат вона має! Можна довго милуватися, як краплі вранішньої роси легко збігають по зігнутій стеблині конвалії та падають долу. . Ця чарівна квітка, що росте в тінистих листяних лісах, є символом весни, чистоти, любові і ... смутку.

Про походження конвалій існує безліч легенд. Українська легенда вважає квіти конвалії це перлини, в які перетворився щасливий сміх русалки Мавки, коли вона вперше відчула радість кохання. А Західні легенди розповідають, що в конвалії перетворилися перлові намиста, які зронила Білосніжка. Деякі перекази називають конвалії чарівними ліхтариками гномів, що бродять ночами по лісі. А ще кажуть, що кожну ніч ельфи протирають конвалії найтоншими серветками з місячного світла ... У Древній Скандинавії конвалія вважали квіткою богині висхідного сонця. У 1967 році конвалія стала національною квіткою Фінляндії. Але,напевно, ніхто не любить конвалії так щиро і сильно, як французи, які відзначають свято конвалії в перше травневу неділю аж з XVII століття. Конваліями прикрашають вікна, каміни, двері, столи. Під час застілля співають пісні присвячені конвалії.

У конвалії травневої повзуче розгалужене кореневище. Листя конвалії можуть бути в довжину 11-12 см. і до 5 см. у ширину. На листі добре помітні дугоподібні жилки. Між листям на стеблі розташовані пониклі білі дзвіночки запашних квітів. Квітки зібрані в кисть, по краях кожної квітки йдуть хвилясті зубчики.

Цвіте конвалія в травні-червні. Запилюють квітки конвалії бджоли і джмелі. Їх приваблює сильний аромат і пилок. Зростає конвалія практично на всій Україні. Розмножується  переважно вегетативно за допомогою розгалуження і наростання кореневищ.

Конвалії не рекомендується пробувати на зуб, любителям погризти в лісі всякі травинки. Так як всі частини рослини отруйні. У надземній частині конвалії травневої містяться: сапоніни, сліди ефірної олії, аспарагін, крохмаль, цукор, яблучна і лимонна кислоти, серцеві глікозиди.

В народній медицині конвалії застосовують при: аритміях, при гострій і хронічній недостатності кровообігу I і III стадії, при серцевій недостатності, при гострому або хронічному ендокардиті, великих фізичних навантаженнях, при головному болю, інфекціях, паралічах, при вагітності, препарати з конвалії добре заспокоюють центральну нервову систему.

   Букети з конвалій чарують, і люди вирушаючи до лісу за ними, нещадно знищують прекрасні квіти. Конвалія занесена до Червоної книги, так як у багатьох регіонах вона  на межі зникнення. Тому давайте берегти цю красу для наших поколінь.

 

 

Інженер л/к ДП»Бродівський лісгосп»  Кінаш Л.Л.

Переглядів: 414 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz