Субота, 20.04.2024, 12:31Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Серпень » 13 » ЛІС НЕ РОСТЕ САМ СОБОЮ
11:24
ЛІС НЕ РОСТЕ САМ СОБОЮ

 

ДП «Бродівське лісове господарство» – це комплексне господарство, що займається лісо­відновленням, рубками, пов’язаними з веденням лісового господарства, лісозаготівлею, пере­робкою деревини.

Господарство було організовано у 1948 році на базі лісів окремих власників. Розташоване підприємство в зоні Малого Полісся та Опілля на території Бродівського адміністративного району, лісистість якого становить 34%.

Структура ДП «Бродівське лісове господар­ство» представлена шістьма лісництвами, лісозаводом, автоколоною, нижнім складом. На даний час площа лісів лісгоспу становить 26,3 тис. га, в тому числі вкрита лісовою рослинніс­тю – 23,1 тис. га. Крім того, у лісгоспі надійно охороняють ліси від пожеж та самовільних рубок, розбудовують рекреаційні пункти від­починку.

Бродівський лісгосп славиться кваліфікова­ними і стабільними кадрами, які вносять свою частку праці у зміцнення матеріально-техніч­ної бази господарства. Турботою бродівських лісівників є збільшення лісистості рідного краю та створення нових лісів.

Про роботу цього державного підприємства розповідає т. в. о. директора Орест Яросла­вович ОНИСЬКІВ.

 

– Оресте Ярославови­чу, ДП «Бродівське лісо­ве господарство» одне з кращих на Львівщи­ні. Воно має свою гар­ну історію. Розкажіть, будь ласка, чим живе сьогодні ваше підпри­ємство і які показники його лісогосподарської діяльності?

 

  В лісовому господар­стві щось вирубують, а щось садять. У першо­му півріччі цього року ДП «Бродівське лісове гос­подарство» провело лі­совідновлення на площі 56 га, були заліснені всі лісосіки вирубані у 2017 році і частково у 2018, в тому числі посаджено 33 га (59%) лісових культур, а природне поновлення лісу забезпечено на площі 23 га (41%). Зроблено допов­нення лісових культур на площі 105 га та проведе­но на 493 га доглядів за лісовими культурами.

Помиляється той, хто вважає, що ліс росте сам собою. Його вирощування потребує не тільки люд­ської праці, а й неабияких капіталовкладень. У лісо­вих розсадниках щорічно вирощується 1,3 млн штук сіянців основних лісоутворюючих порід. Для вирощування якісно­го садивного матеріалу на підприємстві є власний розсадник, де вирощують саджанці сосни, вільхи чорної, дуба звичайного і червоного та інші. Також розводять у нас декора­тивне садівництво з роз­кішними туями, ялівцями, самшитом. У лісгоспі ви­рощують понад 100 видів декоративно-посадкового матеріалу.

 

 

Рубки формування та оздоровлення лісів про­ведено у першому півріччі на площі 1072 га, в ході яких заготовлено 28151 куб. м ліквідної деревини, в тому числі рубки догля­ду в молодняках – на пло­щі 72 га.

Велика увага приділя­ється охороні і захисту лісу. У Берлинському ліс­ництві встановлена систе­ма відеоспостереження для раннього виявлення лісових пожеж. Протипо­жежні опорні пункти, у всіх лісництвах укомплектовані мотопомпами, ємностями для води, ручними проти­пожежними оприскувача­ми та іншим необхідним протипожежним інвента­рем. Влаштовано 45 км нових протипожежних смуг та проведено догляд за вже існуючими мінера­лізованими смугами про­тяжністю 270 км.

 

– Лісопромислова ді­яльність є невід’ємною частиною лісогосподар­ського виробництва. Розкажіть, будь ласка, як Ви здійснюєте ви­робничу діяльність і чи використовуєте сучасні технології?

– Протягом останніх ро­ків у нас була проведена значна модернізація, що дало змогу покращити якість готової продукції та наростити обсяги пе­реробки деревини.

Цьогоріч за перше півріччя Бродівським лісгоспом від усіх видів рубок заготовлено 52016 куб. м деревини, що на 3697 куб. м більше ніж за відповідний період мину­лого року, це викликано значним всиханням сосни.

На рубках головного користування заготовле­но 23865 куб. м дереви­ни, що складає 45,9% від об’єму заготівлі у першо­му півріччі. Забезпечено виконання сортиментної структури всіх основних видів продукції.

Протягом 6 місяців під­приємством перероблено 28098 куб. м деревини, (54% від загальної заго­тівлі), що забезпечило випуск товарної продукції на суму 49927,7 тис. грн (148,1% до відповідногоперіоду 2017 року).

Пріоритетом у реаліза­ції лісопродукції нашого підприємства є першо­чергове забезпечення сировиною вітчизняних товаровиробників – пе­реробників деревини. На внутрішній ринок постав­лено 29935 м3 деревини, що становить 57,5 % від загальної заготівлі, а реш­та використовуються для власної переробки.
 

Реалізація деревини на внутрішній ринок від­бувається через аукціонні торги,79% виставленої на торги деревини викуплено переробними підприєм­ствами Львівщини.

 

 

Одним з основних фак­торів забезпечення ефек­тивності виробництва та продуктивності праці є оновлення та раціональ­не використання техніки. На підприємстві оновлено лісозаготівельне та лісо­переробне обладнання. Загальна сума капіталовкладень склала 25,7 млн грн. Всі придбання здійснені за рахунок власних коштів підприємства.

За перше півріччя від­новлено за власні кош­ти підприємства 5,5 км лісовозних доріг. Хороші лісові дороги дозволя­ють збільшувати обсяги реалізації деревини спо­живачам безпосередньо з лісу, застосовувати для вивезення деревини великотонажні автомобі­лі-лісовози.

 

– З року в рік Бродів­ський лісгосп досягає вагомих економічних показників. Як Вам це вдається?

– Найперше – це зла­годжена праця колекти­ву. Досягнення лісгоспу як минулих років, так і сьогодні – це результат спільних зусиль усіх на­ших працівників. Чисель­ність штатних працівників на підприємстві зросла на 20 чоловік та складає на 2 липня цього року 490 чо­ловік. Безперервний рух вперед забезпечує до­бросовісна і наполеглива праця кожного працівника – від лісокультурниці і лі­соруба до директора. коштів підприємства.

За перше півріччя від­новлено за власні кош­ти підприємства 5,5 км лісовозних доріг. Хороші лісові дороги дозволя­ють збільшувати обсяги реалізації деревини спо­живачам безпосередньо з лісу, застосовувати для вивезення деревини великотонажні автомобі­лі-лісовози.

 

– З року в рік Бродів­ський лісгосп досягає вагомих економічних показників. Як Вам це вдається?

– Найперше – це зла­годжена праця колекти­ву. Досягнення лісгоспу як минулих років, так і сьогодні – це результат спільних зусиль усіх на­ших працівників. Чисель­ність штатних працівників на підприємстві зросла на 20 чоловік та складає на 2 липня цього року 490 чо­ловік. Безперервний рух вперед забезпечує до­бросовісна і наполеглива праця кожного працівника – від лісокультурниці і лі­соруба до директора.

З початку поточно­го року обсяг реалізації продукції на підприємстві склав 80723 тис. грн, або 143,3% до відповідного періоду минулого року.

На експорт було реалі­зовано продукції лісопере­робки на суму 46341 тис.грн, або 57,4% від загаль­ного об’єму реалізації.

За рахунок пожвавлен­ня внутрішнього ринку де­ревини, обсяг реалізації продукції вітчизняним споживачам склав 34,4 млн грн.

Окремо слід зазначити, що зростання обсягів реа­лізації продукції відбулося за рахунок більш раціо­нального використання деревини та пошуку но­вих, більш платоспромож­них споживачів через аук­ціонні торги.

Пропорційно з ростом реалізації продукції зрос­ла і продуктивність праці, рівень якої за 6 місяців становить 164,7 тис. грн на одного працівника.

Розмір середньомі­сячної заробітної плати за перше півріччя склав 12963 грн, що на 2639 грн (або 125,6%) більше ніж за аналогічний період 2017 року.

Видатки на ведення лісового господарства за 6 місяців поточного року склали 15579 тис. грн, що на 6994 тис. грн більші ніж за відповідний період минулого року.

Слід зазначити, що Бродівський лісгосп не фі­нансується з державного бюджету, а провадить усю лісогосподарську діяль­ність за рахунок власних коштів.

За 6 місяців 2018 р. отримано прибутку в сумі 2895 тис. грн і сплачено податків, зборів і інших обов’язкових платежів на користь держави – 31795 тис. грн, що на 36,7 % більше ніж за аналогічний період минулоріч.

Зі свого боку намага­ємося всіляко підтриму­вати наших робітників та берегти колектив. Не забуваємо і про ветеранів лісгоспу. На підприємстві за результатами діяльно­сті преміюємо кращих, виплачуємо доплати за вислугу років тощо. Це спонукає працівників до­бросовісно виконувати по­кладені на них завдання.

Ось така щоденна пра­ця людей, відданих лісо­вій справі. Зрозуміти, яка вона нелегка, може лише той, хто сам саджав лісові дерева.

Розмову вела

Н.ЗАБОКРИЦЬКА.

 

.

Переглядів: 360 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz