Вівторок, 23.04.2024, 19:54Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Серпень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Серпень » 16 » Формування лісонасіневих плантацій
15:30
Формування лісонасіневих плантацій

Нині в лісовому господарстві все більше уваги приділяють створенню високопродуктивних насаджень.

В системі ведення лісового господарства невід’ємною частиною є постійна лісонасіннєва база, що призначена для збору насіння та лісонасіннєвої сировини. Коли насіневі плантації вступають в стадію плодоношення, із них системно проводиться збір насіння з покращеними генетичними властивостями, цей посадковий матеріал використовується в промисловому масштабі для потреб лісорозведення та лісовідновленя у лісогосподарських підприємствах. Даний напрям лісонасінницької справи на генетико-селекційній основі називається плантаційним. Так в Бродівському лісгоспі було закладено 10га клонової плантаціїх дуба звичайного та 5 га клонової плантації сосни звичайної. Для збору насіння модрини було створено в Бродівському лісництві постійну лісонасіневу ділянку модрини площею 1,7га , а також постійну насіневу ділянку сосни звичайної в Лешнівському лісництві площею 3,5 га

В процесі ведення лісогосподарської діяльності об’єкти постійної лісонасіннєвої бази доглядаються певним чином: для покращення плодоношення у перегущених деревостанах проводиться зрідження для досягнення оптимальної повноти і рівня освітлення. Так в 2017 році було проведено догляд за плантацією дуба звичайного, де було видалені сухостійні, вітровальні, буреломні, пошкоджені шкідниками та хворобами і мінусові дерева. Для зручності заготівлі насіння також було видалено підлісок. На клоновій плантації сосни звичайної з метою збільшення строку експлуатації нижнього репродуктивного ярусу крони, провели обезвершинювання верхньої частини крони. У міжряддях періодично проводиться догляд. На новостворених постійних лісонасіневих ділянках було також було проведено обезвершинювання верхньої частини крони. Для кращої урожайності модрини в міжряддях було висіяно сидерат з подальшим його дискуванням.

Вчасно проведені заходи завжди позитивним чином впливають на плодоношення. В даний час клонові плантація та лісонасіневі ділянки знаходиться в стадії вирощування, але результати вже наяву. Дивлячись на перші екземпляри , які вже почали плодоносити, надіємося, що в цього року можемо себе забезпечити якісним насінням з даної плантації.

 

 

Переглядів: 426 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz