Субота, 20.04.2024, 16:43Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Червень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Червень » 25 » Лісові кліщі
16:33
Лісові кліщі

    Всі ми прагнемо на природу: скинути напругу суєтного міста, подихати свіжим повітрям, не отруєним вихлопними газами, поміркувати в тиші і спокої, а також запастися щедрими дарами природи. При цьому з настанням сезону ми заздалегідь запасаємося спреями від комарів, оновлюємо знання про отруйних грибах та рослини, ретельно готуємося протистояти небезпекам, що підстерігають нас в лісі. Щоб лісова прогулянка залишила у вас тільки приємні спогади, нагадає вам про ще одну небезпеку, яка може загрожувати непідготовленій людині - лісових кліщах.

Лісовий кліщ - дрібне комах, яке водиться в лісових і тайгових зонах. Думка про те, що кліщ підстерігає вас в непролазній гущавині і «обрушується» з дерева - не тільки непевне, а навіть небезпечна помилка.

Насправді кліщі досить тямущі істоти і вважають за краще не чекати «з моря погоди», а активно полювати в тих місцях, де видобуток найбільш вірогідна. У них відмінний нюх і вони розсідаються вздовж лісових доріжок і звіриних стежок, тобто там, де щороку спостерігається рух теплокровних істот.

Найбільш небезпечний період - травень-червень, в цей час лісовий кліщ найбільш активний. Загальний час активності шкідливих комах з квітня по вересень, але в цей час вони або ще нечисленні й малоактивні після зимових холодів, або вже закінчують сезон полювання перед осінніми холодами.

У спекотну погоду, а також на відкритих місцях, прогріваються сонцем, їх зазвичай не буває.
Лісовий кліщ вважає за краще вологі тінисті ліси з багатим підліском і обширними заростями трави. Полювати вони воліють у похмуру погоду, при температурі близько 20 градусів, особливо активні перед дощем.

Вони не сидять на верхніх гілках дерев, а навпаки, розміщуються на рівні підліска, влаштовуючи засідку на травинка і гілках дрібних чагарників, що ростуть уздовж стежок. 

Потім йому потрібен час, щоб знайти зручне місце для присмоктування. На людині улюбленими місцями кліщів є голова, складки за вушними раковинами, район ключиць, пахви і пахові складки. Саме там їх слід шукати в першу чергу в разі підозри, що ви могли підхопити кліща.

Лісовий кліщ, як і більшість кровосисних комах, при укусі виділяє спеціальну речовину, на зразок анестезії, тому його присмоктування може пройти непомітно. Та й сам укус не небезпечний, небезпечно інше - в слині комахи можуть містити віруси, що передаються людині.

Серед найнебезпечніших інфекцій - енцефаліт, а також хвороба Лайма, які протікають дуже важко, дають безліч важких ускладнень і навіть призводять до летального результату.

Однак якщо вас укусив кліщ лісовий, не варто впадати в паніку. По-перше, не всі кліщі заражені небезпечними вірусами, по-друге, для того щоб заразити людину (впустити вірус в кров), лісового кліща потрібно від доби до трьох. Так що у вас цілком достатньо часу для того, щоб уникнути зараження.

Як боротися з лісовим кліщем

У першу чергу, перед виходом в ліс потрібно підібрати правильний одяг. Вона повинна бути світлих тонів з гладко не ворсистої тканини, щоб кліща було важче зачепитися. На тіло потрібно надіти обтягуючі білизну, щоб у лісового кліща було менше шансів непоміченим проповзти до відкритої шкірі.

Рукава повинні бути застебнуті. Нижні частини штанів заправляються в шкарпетки і чоботи. На голову краще надягти косинку, кепку, інший головний убір або хоча б капюшон. Обов'язково запасіться спеціальними засобами для відлякування лісового кліща. Це можуть бути мазі або спреї, які наносяться на відкриті частини тіла і одяг. Зараз у продажу є спеціальний репелент, яким просочують одяг для походу в ліс.

Подбайте про домашніх улюбленців. Якщо ви берете в ліс собаку, обробіть її шерсть спеціальними складом, який вам запропонують у зоомагазині.

Під час прогулянки лісом намагайтеся не зачіпати і не обривати гілки рослин, які розташовані поруч із стежкою - цим ви тільки допоможете мисливцеві зачепитися за вас. Кожні півтори-дві години оглядайте себе і своїх компаньйонів на предмет комах, що потрапили на одяг, а також звертайте увагу на відкриті ділянки тіла і складки шкіри.

Якщо ви побоюєтеся появи лісового кліща на вашому дачній ділянці, постарайтеся надати йому якомога менше можливості знайти здобич. Декілька разів на сезон скошувати траву, не залишайте харчові відходи, які можуть залучити дрібних лісових тварин, а ті, в свою чергу, зацікавлять кліщів.

Повернувшись додому, ретельно огляньте одяг, білизна, тіло, а також свого вихованця, якщо він ходив в ліс разом з вами. Якщо ви виявили кліща, його потрібно якомога швидше видалити. Найкраще це зроблять в травмпункті, але коли можливості звернутися за допомогою до фахівця найближчим часом не передбачається, готуйтеся діяти самостійно.

Існує кілька способів видалити кліща, це не особливо важко, головне, дотримуватися основне правило: постарайтеся не розчавити кліща і не залишити на шкірі присмокталася голівку.

 

Місце укусу змазують дезінфікуючими рідинами. Руки ретельно миють, особливо, якщо вам не вдалося витягти комаха цілком, і ви його розчавили.

При першій же можливості потрібно звернутися до лікаря, щоб виключити ризик зараження. Тим більше важливо відвідати лікаря, якщо через 2-3 тижні після походу в ліс або укусу лісовим кліщем ви відчули нездужання, головний біль, у вас піднялася температура, місце укусу почервоніло і запалився.

У разі будь-яких підозр не варто нехтувати консультацією у фахівців!

 

Інженер охорони і захисту лісу                                                         Тереховський В.І.

Переглядів: 446 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz