Четвер, 25.04.2024, 09:57Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Листопад 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Листопад » 23 » Майбутнє високопродуктивних насаджень
13:34
Майбутнє високопродуктивних насаджень

У ДП «Бродівський лісгосп» нараховується 76 га постійно лісонасінних ділянок. З роками деякі з них вичерпали свій потенціал. Тому на їхнє місце створено нові насіннєві ділянки у Підкамінському, Лешнівському та Бродівському лісництвах, де насіннєва кампанія ведеться круглорічно.

У Підкамінському лісництві 5-гектарну клонову плантацію сосни звичайної з метою одержання  елітного насіння з покращеними якостями закладено ще у 2010 році.

Місце в урочищі Саварин вибрали не випадково, пояснює лісничий Олександр Волянюк. Лісництво, в основному, листяне, насаджень сосни нема, тобто не буде й перезапилення й відповідно не будуть втрачені сортові якості дерев…

Клони для щеплення сосни звичайної привозили з архівної плантації з Радехова, частину саджанців щепили в горшках, решту –  щепили на місці. Вони посаджені за відповідною схемою, сформовані, обезвершинені, щоб було зручно збирати насіння.

 

А далі  -  клопітка робота догляду за рослинами. Пильнували, аби трава не глушила  деревець, лущили землю боронами.

Звісно, легше було застосувати хімію, але …ступаючи легкими стежками, багато не нагосподарюєш, зауважує діловим тоном лісничий.

А так, перші плоди праці лісництва вже є…

Погляньте, на висоті зросту людини, який врожай шишок, наголошує з радістю Олександр Волянюк. Їх збиратимуть у лютому. Пізніше доправлять у лісонасіннєвий центр в Брюховичах на переробку, а назад отримають якісне насіння…

У Бродівському лісництві його лісничий Олександр Римар, попри заклопотаність і зайнятість, не зміг приховати ноток певної радості і навіть гордості.

Справа в тім, що на плантації модрини європейської тут вперше зібрали урожай шишок. Очевидно, що зібраного насіння для лісництва ще не достатньо, але усвідомлення того, що досягнуто конкретного результату, що можуть мати свій насіннєвий матеріал модрини, не може не тішити. 

 

Та й хіба треба фахівцеві доводити, що деревина з модрини вирізняється відмінною технічною якістю, гарною текстурою і користується високим попитом у деревопереробних підприємств.

 

Є в лісництві плантація сосни жорсткої. Займає площу – 1,8 га. Висаджено 520 саджанців. Матеріал придбали у Національному лісотехнічному університеті. Вчені рекомендують її – до 20 відсотків вводити у лісові культури разом з сосною звичайною. Річ у тім, що сосна жорстка є менш вразливою до розмаїтих видів шкідників і хвороб  і характеризується як швидкоростуча і високопродуктивна порода, яка добре адаптується в регіоні.

Є тут також посіви сосни звичайної і  дуба звичайного.

– До речі, цього року нам вдалось погосподарювати в цьому напрямку – каже лісничий Олександр Римар, – висіяли 4 750 кілограмів жолудів. Жолудь – першого класу якості, з нього виросте гарний посадковий матеріал, майбутнє високопродуктивних насаджень.

Є у лісництві й шкілка ялини звичайної, яку використовують для озеленення  парків, скверів, територій навчальних закладів, для новорічних, Різдвяних свят…

                                                                                                 Ігор Табінський.

                                                                                                 Фото автора.

Переглядів: 395 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz