П`ятниця, 29.03.2024, 17:13Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Січень » 31 » На засіданні Громадської ради обговорили проект Програми розвитку лісового господарства Львівської області
10:19
На засіданні Громадської ради обговорили проект Програми розвитку лісового господарства Львівської області
 

24 січня у приміщенні обласного управління відбулося засідання Громадської ради при Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. Участь у засіданні взяли заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк, голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації обласної ради Андрій Білоус, головний лісничий Львівського ОУЛМГ Ярослав Целень, заступник начальника управління Юрій Громяк, а також головні лісничі ОКС ЛГП «Галсільліс», Сколівського військового лісгоспу, Мостиського військового лісництва, Старицького військового лісгоспу та ДП «Львівський лісокомбінат». 

З інформацією про основні положення проекту Програми розвитку лісового господарства Львівської області на 2017 – 2021 роки виступив начальник відділу економіки та фінансів Львівського ОУЛМГ Богдан Кисіль. Він повідомив, що метою Програми є визначення основних напрямів збалансованого розвитку лісового господарства області, спрямованих на посилення екологічних, соціальних та економічних функцій, охорону і захист лісів, їх раціональне використання та відтворення.

Задля досягнення мети Програми необхідно забезпечити виконання показників напрямків діяльності та їх ресурсного забезпечення. Всього на виконання заходів, передбачених Програмою розвитку лісового господарства Львівської області на 2017 – 2021 роки необхідно 3 674,8 млн.грн. У тому числі: 

- за рахунок державного бюджету – 214,1 млн.грн;

- за рахунок обласного бюджету – 293,3 млн.грн;

- за рахунок інших коштів – 3 167,4 млн.грн.

Після презентаційного представлення програми з даного питання виступили учасники засідання.

Перший заступник начальника управління Ярослав Целень окреслив основні проблемні питання лісового господарства Львівщини, які стосуються насамперед самовільних рубок, функціонування нелегальних малих лісопильних цехів та збільшення осередків пошкодження соснових насаджень. Також лісівники планують працювати у напрямку заліснення малопродуктивних та деградованих земель, які не використовуються для ведення сільського господарства. Актуальним залишається питання щодо врегулювання погодження лісогосподарських заходів на об’єктах природно-заповідного фонду. Поряд з цим, лісогосподарські підприємства переходять на використання вибіркової системи рубань лісу. Для цього діють 8 науково-виробничих стаціонарів. Він також звернув увагу, що робота лісівників є відкритою і прозорою, та висловив сподівання щодо об’єктивної громадської позиції та спільного вирішення проблемних питань.

Головний інженер Львівського ОУЛМГ Юрій Громяк розповів про необхідність впорядкування роботи пилорам, які у свою чергу пов’язані з реалізацією лісопродукції. За результатами біржових торгів заготівлі першого кварталу 2017 року ділова деревина, що була виставлена на торги продана майже повністю. Отож, на сьогодні на ринку деревини є досить висока конкуренція. Для удосконалення торгів необхідно, щоб всі учасники були легальні. Робота у цьому напрямку ведеться, зокрема, за участі громадськості до голів районних державних адміністрацій направлено листи з пропозиціями щодо включення до складу комісій по моніторингу функціонування пилорам та іншого устаткування первинної переробки деревини на території Львівської області членів Громадської Ради при Львівському ОУЛМГ та інших членів громадськості.

Заступник голови Львівської обласної ради Володимир Гірняк наголосив, що виконання рішення обласної ради №249, прийняте від 27 вересня 2016 року про впорядкування лісокористування у Львівській області є спільним завданням як для органів влади, державних, комунальних, військових лісокористувачів так і для громадськості. З цього приводу він запропонував членам Громадської ради напрацювати пропозиції до Програми розвитку лісового господарства Львівської області на 2017 – 2021 та подати їх на розгляд депутатам в доповнення до Програми на чергову сесію обласної ради для врахування.

Голова комісії з питань екології, природних ресурсів та рекреації обласної ради Андрій Білоус у своєму виступі зазначив, що лісове господарство на сьогодні є предметом особливої уваги громадськості. У лютому місяці 2016 року на сесії обласної ради було прийнято рішення про запровадження механізмів громадського контролю за використанням та відтворенням лісових ресурсів області. Проте, очікувані результати щодо контролю з боку громадськості не зовсім виправдались. Закликав громадськість більш активно долучатися щодо контрою за господарською діяльності постійних лісокористувачів на місцевому рівні та надавати відповідні конструктивні пропозиції. Він також поінформував, що джерелами фінансування лісогосподарських заходів будуть рентні платежі, з яких мінімум 10% буде надходити лісокористувачам на заходи з відновлення та захисту лісів, а також кошти фонду охорони навколишнього природного середовища у складі обласного бюджету. 

Під час обговорень виступили також члени Громадської ради та присутні у залі засідань. Спільно було обговорено ряд пропозицій до Програми розвитку лісового господарства, що стосуються розвитку мисливського господарства, відкритості доступу до інформації на сайтах не лише державних лісогосподарських підприємств, а й комунальних та військових.

По наступному питанні порядку денного члени Громадської ради заслухали звіт про роботу Громадської ради у 2016 році та план роботи ради на 2017 рік.

На завершення засідання вирішено звернутися до Львівської обласної ради з пропозицією прийняти на найближчій сесії Програму розвитку лісового господарства Львівської області на 2017 – 2021 роки.
 

Прес-служба Львівського ОУЛМГ

Переглядів: 522 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz