Субота, 20.04.2024, 06:15Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Грудень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Грудень » 27 » ОПТИМІСТИЧНИЙ ФІНІШ
16:13
ОПТИМІСТИЧНИЙ ФІНІШ

Старий рік минає, новий наступає… Давня українська колядка уже витає в повітрі в передчутті урочистих зимових свят – Нового року, Різдва Христового… Та перш, ніж сісти за святкові столи і з оптимізмом глянути у майбутнє, у ДП «Бродівський лісгосп» підбивають підсумки пройденого шляху, аналізують здобутки, перебираючи в пам’яті зерна позитивного досвіду, який варто перенести на рік прийдешній.

Головний інженер Микола Серватович оперує наразі статистичними даними за 11 місяців, але позитивна тенденція не лишає сумніву: виробничі показники із заготівлі деревини, переробки лісоматеріалів будуть виконані більш, ніж на сто відсотків.

Що стосується заготівлі, то цього року, за 11 місяців, лісгосп уже перетнув 100-тисячний рубіж. Показник і радісний, і сумний водночас. На жаль, всихає пошкоджена короїдом сосна і ділову деревину треба рятувати, так би мовити, «хірургічним» способом. Звідси й цей високий показник.

До 70 відсотків рятуємо, переробляємо на пиломатеріали (бруси) і реалізуємо, в тому числі і в Польську республіку, - зауважує головний інженер.

Колись на експорт йшло більше лісу – до 70 відсотків. Та відколи почала діяти заборона на вивезення ділової деревини, довелося переорієнтовуватися на внутрішній ринок. В підсумку – експорт склав 46 відсотків, а решту продукції збувають в Україні.

Як кажуть, нема зле, щоб на добре не вийшло. Бо якщо зросла частка внутрішніх споживачів, то, значить, дають працю своїм співвітчизникам

Збільшив лісгосп не лише заготівлю, а й переробку деревини. Якщо в минулі роки, скажімо, виготовляли 7-8 тисяч кубометрів заготовок на євро піддони, то цього року (11 місяців) уже перевалили за 10-тисячний рубіж. З уже згадуваних 100 тисяч заготовленої деревини переробляють більш як половину. Переробка – справа вельми вигідна.

Її рентабельність в чотири рази вища, ніж рентабельність заготівлі і становить 15,2 відсотка, додає головний економіст Оксана Мисак і тут же доповнює, -  від експорту підприємство за 11 місяців отримало 66 мільйонів гривень, від реалізації на внутрішньому ринку – 76 мільйонів 714 тисяч гривень.

Таким чином, в порівнянні з минулим роком загальна реалізація зросла на 28,8 відсотка, або на 32 мільйони гривень.

Складові цього росту заховані не лише в арифметичному збільшенні обсягів заготівлі й переробки, в даному випадку важить і якість продукції, і сервіс... А вони залежать від сучасного обладнання, працівників лісу

 Взяти хоча б лісозавод.  Стару італійську раму, яка двигтіла у три зміни, замінили  двома новими – американською «Wood-Mizer» та словенською «MEBOR». В цехи поставили ще кілька деревообробних верстатів, і нині у дві зміни переробляють ті самі обсяги, що колись у три. Ефективно вирішили тут і проблему опалювання цехів. Придбали новітній котел і він успішно працює на тирсі, якої тут вдосталь. І не треба газу. Від нього відмовились в принципі.

Цього року придбали у лісгоспі третій форвардер – «Амкодор»-2662-01  й значно вивільнили в лісі ручну працю.

Оновили автомобільний парк, капітально відремонтувавши два КамАЗи-4310, придбали причепи до них.

Марку в лісгоспі треба тримати, звісно, перед покупцем, - зауважує Микола Серватович, - але не тільки. В умовах нинішньої масової міграції робочої сили за кордон, потрібно підвищену увагу приділяти й власним робітникам. Зі збільшенням обсягів заготівлі і реалізації зросла й зарплатня в лісгоспі.

В нас вона становить в середньому 13,66 тисяч гривень, - додає Оксана Мисак.

Та однією зарплатнею тут не обмежуються. За перевиконання виробничих показників працівників щомісячно преміюють. Окрім тринадцятої зарплатні за підсумками року, існує чотирнадцята – щомісячна, за вислугу років. Це додатковий стимул, який спрямований проти плинності кадрів.  В підсумку кадрового голоду лісгосп не відчуває. Досягається він і за рахунок грамотної кадрової політики, яку забезпечує директор Орест Ониськів, активної роботи місцевої профспілки, різного роду стимулів – моральних і матеріальних. Дбають про жінок у колективі, і не лише 8 Березня чи на День матері…

Відгукуються лісівники бродівщини і на скруту суміжних підприємств Луганщини. Впродовж року усі члени трудового колективу переказали свої одноденні заробітки працівникам Сватівського лісомисливського господарства.

Ми не збідніємо, заявляли бродівчани, а побратимам зі Сходу , 237 тисяч гривень допомога…

Впродовж минулого року лісгосп проклав 6,5 кілометрів земляного полотна в Заболотцівському лісництві. В наступному її планують «одягнути» в тверде покриття.

В 2018 році лісівники попрощаються із застарілими стандартами обліку деревини і з січня переходять на європейські…

Виконаний також план з поновлення лісу, - зауважує головний лісничий Олег Потьомкін. – На 50 гектарах уже розвиваються молоденькі деревця, а 167 гектарів відвели під природне поновлення – сосни, бука, вільхи…

Звісно, до кожної такої площі – індивідуальний підхід і догляд – де ручний, де механізований. У році, що минає було зроблено доглядів за лісовими культурами на площі 1350 гектарів.

Та заготівля насіння не припиняється. Цього року в господарстві  рекордний урожай: при плані 1 700  зібрали 7 265 кілограмів насіння. Не дармує й розсадник. В наявності лісгоспу 1 мільйон 250 тисяч посадкового матеріалу, переважна більшість яких знайде собі прописку в рідному лісі. Частину реалізують…

Лісгосп – підприємство комплексне, багатоступеневе й завдання керівника Ореста Ониськіва тримати в полі зору всі стадії виробництва, всі аспекти діяльності трудового колективу – фінансово-економічні, технологічні, кадрові, соціальні…

Звісно, виробничі показники за підсумками року мене радують, зауважує Орест Ярославович, – але маємо вже нині думати про майбутнє, а там не все так райдужно та однозначно. З 1 січня 2019-го збільшується податкове навантаження на лісгоспи. На 50 відсотків зростає рента за спеціальне використання лісових ресурсів… А що це значить? Подорожчає наша продукція! Можна було би частково згладити це подорожчання за рахунок збільшення обсягів рубки, та не маємо права – вони фіксовані… Отже, в тій ситуації будемо намагатися більше налягати на якість нашого товару… Фахівців у нас не бракує, підсумував Орест Ярославович і твердо заявив, що вітатиме незабаром весь трудовий колектив з Новим роком та Різдвом Христовим життєрадісним тоном!

На фото: колектив адміністрації лісгоспу.

 

                                                                  Ігор Табінський.

                                                                  Фото автора.

 

Переглядів: 272 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz