Черемша - перша весняна зелень їстівна з хорошим смаком напів гострі, за своїми властивостями фітонцидним перевершує часник, листя і черешки додають у салати, супи, начинки для пирогів, товчені або дрібно нарізані цибулин.
Черемша дивна рослина, на вигляд вона нагадує конвалію, за смаком схожа на молодий часник, а біологічно відноситься до роду Цибульні. Справжня назва черемші – цибуля Переможна, іноді її називають Ведмежа Багато фармакологічних властивостей черемші схожі з лікувальними якостями часнику. Так само, як і часник, черемша посилює виділення травних соків, що сприяє посиленню апетиту і стимулює роботу шлунково-кишкового тракту.
Завдяки високому вмісту вітамінів і багатому мінеральному складу черемшу використовують як профілактичний і лікарський засіб при авітамінозах і як протицингові ліки. У минулі віки багато народів використовували цю рослину для захисту від таких небезпечних захворювань, як чума і холера.
Включення в раціон черемші не дозволяє накопичуватися в крові холестерину, стимулює серцево-судинну систему, зміцнює судини. Зелень черемші в сирому вигляді нормалізує роботу обміну речовин : вона показана при проблемах щитовидною залозою, гипер- і гипореозах.
Фітонциди і біологічно активні речовини надають черемші наступні властивості: бактерицидну, тонізуючу, протипаразитарну, сечогінну і тонізуючу. За змістом аскорбінової кислоти (вітаміну С), черемша перегнала велику частину цитрусових культур (апельсини, лимони, мандарини)декілька стебел цієї корисної зелені з лишком покривають добову потребу організму в аскорбінці.
У зв’язку з зрізанням листя та витоптування рослин в процесі заготівлі популяція ведмежої цибулі різко зменшилася тому вона занесена до Червоної книги і масове збирання її заборонене. Хоча дана рослина дуже корисна ми не повинні її нищити . Лише національна свідомість і внутрішня культура кожного можуть посприяти цьому.
Начальник лісогосподарського відділу Сірий В.М.
|