П`ятниця, 29.03.2024, 02:37Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Березень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Березень » 30 » Перша весняна зелень
09:59
Перша весняна зелень

   Черемша - перша весняна зелень їстівна з хорошим смаком напів гострі, за своїми властивостями фітонцидним перевершує часник, листя і черешки додають у салати, супи, начинки для пирогів, товчені або дрібно нарізані цибулин.

Черемша дивна рослина, на вигляд вона нагадує конвалію, за смаком схожа на молодий часник, а біологічно відноситься до роду Цибульні. Справжня назва черемші – цибуля Переможна, іноді її називають Ведмежа Багато фармакологічних властивостей черемші схожі з лікувальними якостями часнику. Так само, як і часник, черемша посилює виділення травних соків, що сприяє посиленню апетиту і стимулює роботу шлунково-кишкового тракту.

Завдяки високому вмісту вітамінів і багатому мінеральному складу черемшу використовують як профілактичний і лікарський засіб при авітамінозах і як протицингові ліки. У минулі віки багато народів використовували цю рослину для захисту від таких небезпечних захворювань, як чума і холера.

Включення в раціон черемші не дозволяє накопичуватися в крові холестерину, стимулює серцево-судинну систему, зміцнює судини. Зелень черемші в сирому вигляді нормалізує роботу обміну речовин : вона показана при проблемах щитовидною залозою, гипер- і гипореозах.

Фітонциди і біологічно активні речовини надають черемші наступні властивості: бактерицидну, тонізуючу, протипаразитарну, сечогінну і тонізуючу. За змістом аскорбінової кислоти (вітаміну С), черемша перегнала велику частину цитрусових культур (апельсини, лимони, мандарини)декілька стебел цієї корисної зелені з лишком покривають добову потребу організму в аскорбінці.

         У зв’язку з зрізанням листя та витоптування рослин  в процесі заготівлі популяція ведмежої цибулі різко зменшилася тому вона занесена до Червоної книги і масове збирання  її заборонене. Хоча дана рослина дуже корисна ми не повинні її нищити . Лише національна свідомість і внутрішня культура кожного можуть посприяти цьому.

 

 

 

Начальник лісогосподарського відділу  Сірий В.М.

Переглядів: 398 | Додав: brodylg | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz