П`ятниця, 26.04.2024, 00:06Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Серпень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2017 » Серпень » 10 » Правила поведінки у лісі
11:18
Правила поведінки у лісі

Відколи існує традиція відпочивати на природі, відтоді існують і певні правила, що регламентують, як слід поводитися в лісі, на галявині, біля річки тощо. Дотримуючись цих порад, ви матимете винятково позитивні враження від пікніка, а мешканці дикої природи не згадуватимуть вас «не злим тихим словом».

Період з квітня по жовтень спеціалісти вважають часом підвищеної небезпеки щодо виникнення лісових пожеж. Що вже й казати про спекотні літні дні, коли досить однієї іскри, щоб за секунди

зайнялася суха трава.

Якщо друзі з приходом тепла тільки й чекають на ваші коронні шашлики, обзаведіться власним мангалом. Розкладати багаття на

землі з квітня по жовтень заборонено. Деякі стаціонарні зони відпочинку надають гостям мангали в оренду – безкоштовно чи за плату (докладно ці дані зазначено в описах конкретних зон). Але радимо все-таки мати власний.

Запобігайте попаданню на ґрунт непогашених сірників,

недопалків тощо. Пильнуйте, щоб іскра не впала у листя, мох, торф чи лишайник. Навіть через кілька годин, коли ви вже будете вдома, та сама іскра може перетворитися на пожежу, згубну для всього живого.

Якщо ви виявили займання, спробуйте загасити самостійно, а якщо це вам не під силу (наприклад, полум’я велике, і вогонь стрімко поширюється) – якнайшвидше викликайте пожежників, телефонуйте в лісництво чи в будь-яку екстрену службу. Якщо ви користуєтеся будь-яким пристроєм, що здатен визначати GPS-координати (смартфон, ноутбук, автомобільний навігатор тощо), повідомте рятівникам точне місцезнаходження лиха.

Загасити виявлене вогнище можна водою із річки чи ставка (якщо поблизу є водойма), засипавши піском чи землею.

Якщо вам довелося рятуватися від лісової пожежі, пам’ятайте:

  • Не заходьте в зону задимлення, якщо видимість менше 10 м.
  • Щоб не отруїтися чадним газом, закрийте дихальні шляхи вологою тканиною.
  • Виходьте з зони пожежі в напрямку проти вітру – так вогонь не наздожене вас.
  • Якщо на людині загорівся одяг, їй слід впасти на землю, в жодному разі не бігти. Накрийте потерпілого щільною тканиною (простирадло, ковдра, пальто) – через брак кисню полум’я згасне.

Телефони екстрених викликів, дійсні по всій Україні, безкоштовні з будь-яких операторів:

101 – Пожежна охорона.

112 – Державна служба з надзвичайних ситуацій.

 

Вирушаючи на природу, захистіться від кліщів:

  1. Вдягніть одяг, який щільно прилягає до тіла та закрите взуття. Голова має бути прикрита кепкою, шия – високим коміром чи хустиною.
  2. Час від часу оглядайте один одного. Від моменту, коли кліщ знайде вільну ділянку вашого тіла, до моменту самого укусу може пройти кілька годин. Отже у вас є шанс вчасно струсити загрозу. До речі, помітити кліща легше на світлому одязі.
  3. Перед тим, як зайти до лісу, обробіть одяг. Не покладайтеся на універсальні «засоби від комах» із найближчого супермаркету. Комарі – комарами, а кліщ, виявляється, – не комаха (так, і ми спочатку не знали). Тож зверніться до аптеки або спеціалізованого туристичного магазину. Засоби від кліщів називаються акарицидами (від «акарос» – кліщ).
  4. Повернувшись додому, зніміть увесь одяг, витрусіть його (особлива увага до швів і кишень), ретельно огляньте тіло й шкіру голови під волоссям.

 

Якщо кліщ вас все-таки вкусив, діяти треба негайно.

  1. Якщо у вас є досвід видалення кліщів, зробіть це власноруч – за допомогою нитки чи спеціального пристосування – ручки-ласо.
  2. Якщо ви не впевнені у власних успіхах, краще не займатися самолікуванням. Зверніться до будь-якого стаціонарного пункту медичної допомоги. Навіть у свята лікарні «швидкої» та чергові травмпункти працюють цілодобово.
  3. Навіть якщо ви видалили кліща самостійно, відвідайте лікаря. А головне – покажіть спеціалістові самого кліща. Після аналізу буде відомо, чи був кліщ носієм небезпечної хвороби, як от енцефаліту чи бореліозу (хвороби Лайма).
  4. Після укусу пильнуйте здоров'я: при найменших підозрах на температуру чи появу червоних плям – негайно до лікаря!

 

Ви – гість у живій природі. А комахи – мурахи, мушки й комарі в лісі – у себе вдома. Не встановлюйте намет поблизу мурашника, не виливайте залишки солодкого чаю поряд із місцем, де розклали килимка, – і комахи не дошкулятимуть вам. Щоб запобігти укусам, скористайтеся репелентами – спеціальними засобами для відлякування комарів. Це можуть бути креми, лосьйони, аерозолі, що наносяться на одяг, шкіру чи намет. Придбати їх можна в будь-якому супермаркеті чи аптеці. Обираючи такий засіб, прочитайте інструкцію – не всі репеленти можна використовувати дітям, вагітним жінкам і матерям-годувальницям.

Існують також ультразвукові прилади, що просто не дають комахам наближатися до вас.

До народних засобів належать гвоздикова, анісова та

евкаліптова олії – ними можна намастити оголені ділянки тіла.

Якщо комарі вас покусали, не розчісуйте місце укусу, як би вам не кортіло. До ранки може попасти інфекція, і тоді вже лікування буде довшим і неприємнішим. Скористайтеся олією чайного дерева – вона зніме свербіж і водночас продезінфікує місце укусу. Також існують спеціальні медичні

засоби, що полегшують дискомфорт після зустрічі з комарами.

Сміття – Ще одна гостра проблема, пов’язана з відпочинком на природі. Головне правило: залишайте місце відвідування в тому стані, в якому вам самим приємно було б його знайти. Візьміть із собою міцні великі пакети, в які складатимете всі нехарчові відходи: поліетилен, гуму, пластикові пляшки, бляшанки, скло. В деяких

зонах відпочинку є спеціально відведені контейнери чи ями для сміття (докладно ці дані зазначено в описах конкретних зон), але будьте готові вивезти сміття до міста.

Харчові відходи спаліть або акуратно складіть до неглибокої ями та

прикрийте зверху дерном – шаром ґрунту з травою.

Батарейки й акумулятори становлять особливу загрозу природі, вони отруюють землю в радіусі 20–30 м довкола. Тому викидати їх не можна навіть із нехарчовим сміттям. Їх слід здавати до спеціальних пунктів переробки. Вам допоможуть зробити це безкоштовно в переважній більшості будівельних супермаркетів та на АЗС.

Обережніше зі скляними пляшками. Об розбите скло можете поранитися

ви, інші люди, а також тварини. Розбите скло спекотного літа перетворюється на лінзу, яка може стати причиною пожежі.

Недопалки – також небезпечне сміття. Вони не лише не додають естетики галявині, а й отруюють землю довкола себе. Не кажучи вже про відому істину, що непогашений недопалок – причина пожежі. Категорично заборонено викидати недопалки у водойми.

Якщо ви берете на природу домашніх тварин, подбайте про їхню безпеку. На них також чатує загроза кліщів – скористайтеся спеціальними нашийниками для собак і котів чи акарицидами, які можна придбати у ветеринарних магазинах і аптеках. Також вам слід переконатися, що ваші домашні улюбленці не заважають відпочивати сусідам. Адже навряд комусь сподобається, що ваш собака радісно стрибає по чужому килимку чи ласує шашликом із чужої тарілки.

Водойми на диких пляжах – джерело не лише задоволення, а й небезпеки.

Недосліджене дно, стрімкість течії, можливий вир, чистота самої води – «купатись чи не купатись» вам доведеться вирішувати самостійно. Зверніть увагу, чи немає на березі попереджувальних табличок.

Усі знають, що алкоголь і купання – несумісні, проте, на жаль, чимало людей щороку із найсумнішими наслідками нехтують цією істиною. В жодному разі не пірнайте з висоти на необлаштованих пляжах.

В деяких зонах відпочинку працюють рятівники (докладно ці дані зазначено в описах конкретних зон), проте головна відповідальність за ваше життя і здоров'я – на вас самих.

Пам’ятайте: надаючи допомогу потопельнику, ви ризикуєте, що в стані паніки він легко може потягнути на дно і вас. Зважте свої сили. Попри найблагородніші наміри, якщо ви самі непевно тримаєтесь на воді, не ризикуйте ще й власним життям. Краще кинути тому, хто тоне, довгого мотузка (підійде, наприклад, буксирувальний трос від авто) і тягнути до берега.

Поважайте річку, ставок чи море, не «геройствуйте», не запливайте далеко. Якщо під час купання ви відчули, що щось пішло не так, ці 7 простих правил допоможуть вам доплисти до берега:

  1. Що б не сталося, не панікуйте.
  2. Не запливайте на глибину далеко від берега – там може бути вир, стрімка холодна течія, зарослі водоростей тощо.
  3. Не покладайтеся на надувний матрац чи круг. Раптом дефект у них виявиться, коли ви вже будете на глибині.
  4. Не влаштовуйте у воді ігор із хапанням за руки, ноги чи голову. В азарті ви й не помітите, як ваш партнер наковтається води.
  5. Якщо вам забракло сили плисти назад, переверніться на спину, відпочиньте і пливіть так до берега.
  6. Якщо ви відчули судоми в литці чи стопі – візьміться за стопу й потягніть її на себе.
  7. Від судом добре допомагає укол будь-яким предметом – голкою, булавкою, навіть нігтями (тому не зайвим буде пристебнути булавку до купальника чи плавок – не від «лихого ока», звичайно, а щоб впоратися із раптовими судомами).

 

Не зайвим буде пригадати відомі ще зі школи правила надання першої допомоги:

  1. Переверніть постраждалого вниз обличчям так, щоб його голова була нижче таза.
  2. Очистіть рот від сторонніх предметів (наприклад, водоростей чи піску).
  3. Різко натисніть на корінь язика, викликаючи блювотний рефлекс.
  4. Коли потопельник почне рефлекторно кашляти й блювати, зачекайте, щоб вода повністю вийшла з дихальних шляхів і шлунка.
  5. За відсутності блювотного рефлексу і пульсу покладіть постраждалого на спину і робіть непрямий масаж серця. Якщо ви не знайомі з потерпілим чи не певні, що від не страждає на серйозні хвороби (наприклад, гепатит), не вдавайтеся до штучного дихання за відсутності у вас спеціальної маски. При появі ознак життя починайте діяти як описано в пп. 1–4.
  6. Викличте «швидку» за телефоном 103.

 

Відпочиваючи на природі з дітьми, окрім вищенаведених застережень, пам’ятайте, що малюків слід постійно пильнувати. Наслідуючи поведінку дорослих, вони можуть тихцем вирушити купатися, опектися вуглиною з мангалу, з’їсти щось зовсім не підходяще (і ще добре, як це буде просто пісок). Якщо ви відпочиваєте компанією, призначте одного з дорослих, хто весь час триматиме малечу в полі зору. Потім міняйтеся. І не забудьте взяти з собою дитячу аптечку.

Бажаємо вам приємного відпочинку.

 

Переглядів: 321 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz