Четвер, 18.04.2024, 16:37Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Липень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Липень » 13 » Спекотна погода – пік активності змій!
11:36
Спекотна погода – пік активності змій!

 Найулюбленіша пора року для усіх людей - літо. Масові виїзди на природу, прогулянки у ліс за ягодами, чи просто так – подихати свіжим повітрям. Також настає спекотна пора для сільськогосподарських робіт, наприклад сінокосів. 
  Проте приємний відпочинок чи робота може завершитись не надто приємною, а часто й небезпечною зустріччю із змією. Через необачність, а то й звичайнісіньку безпечність іноді трапляються укуси цих отруйних плазунів. 
  Серед змій у нашому регіоні поширені гадюка звичайна, вуж звичайний, мідянка, полоз лісовий та веретільниця ламка. Отруйна з них лише гадюка. Це єдиний небезпечний для людини вид змій, який типовий як для Львівщини, так і для інших областей України. 
  Плазуни ведуть активний спосіб життя тільки у теплий період року – з перших чисел квітня і до глибокої осені. Зимою вони впадають у сплячку, обираючи для цього нори гризунів. Звичайними місцями проживання для них є добре прогріті узлісся, лісові галявини, лісосмуги, порослі чагарником яри і балки. 
  Щороку фіксуються смертельні випадки від укусів гадюк. Щоправда вони доволі рідкісні, адже плазуни за найменшої нагоди намагаються утекти або, зачаївшись, перечекати присутність інших істот. Лише у випадку безпосередньої навмисної провокації зі сторони людини, або ж якщо людина випадково наступила на цю тварину, вона застосовує останній рубіж оборони – смертоносну отруту. Укус гадюки є несмертельним і тільки у надзвичайних випадках може призвести до летального наслідку. Це пов’язано з тим, що кількість отрути, яку змія впорскує у жертву є мізерною, адже вона при укусі витрачає й так забагато енергі 
  Проте варто пам’ятати: отрута, яка для дорослої людини не є смертельною у перші години, для малечі є достатньою дозою для загибелі. Невелика маса тіла дитини та її вразливість сприяє цьому. 
  Лише нещодавно на Львівщині у Сколівському районі трапився випадок, коли гадюка вкусила 13-річного хлопчика. На щастя, його вчасно госпіталізували у лікарню.Саме у ту хвилину, коли людина відчула укус, який більше нагадує сильний удар, виникає паніка. Проте не варто гаяти часу на те, аби вбити чи спіймати плазуна. Краще заспокоїтися, обмежити свої рухи і спробувати допомогти собі самому, адже до прибуття медиків втрачаються дорогоцінні хвилини. 
  Після укусу уражене місце швидко набрякає, набряк поширюється по кінцівках, виникає слабкість, запаморочення. Кінцівка потовщуються в два і більше разів через набряк, стає похмуро-синюшною, з червоно-чорними плямами. 
  Перш за все, якщо поруч є мобільний телефон, потрібно одразу ж зателефонувати до служби «швидкої допомоги» за номером «103», повідомивши хто ви, де перебуваєте, що саме і коли з вами трапилося. Якщо ж змія вкусила малюка, то він повинен у першу чергу повідомити про це батьків. 
  У перші хвилини дієвим засобом є відсмоктування із рани отрути з постійним її спльовуванням. Не можна цього робити тому, у кого є садни або інші поранення слизової губ або порожнини рота. У такому разі відсмоктувати отруту можна яким-небудь пристроєм на зразок шприца, гумової груші або навіть велосипедного насоса. Рятувальники радять у разі відсмоктування отрути постійно споліскувати ротову порожнину звичайною водою. 
  Якщо виникає сильний біль або якщо у людини хворе серце чи виникла алергічна реакція, то необхідно прийняти знеболювальний, заспокійливий, протиалергійний або серцевий засіб, адже отрута змій уражає нервову і серцево-судинну системи, а алергія може призвести до анафілактичного шоку. 
  Ні в якому разі не можна накладати джгут на кінцівку вище місця укусу. Ця міра не перешкоджає всмоктуванню і розповсюдженню отрути в організмі, але порушує кровопостачання і призводить до омертвіння тканин. Після зняття джгуту продукти розпаду тканин отруять організм сильніше, ніж зміїна отрута. Надрізання, вичавлювання крові та припалювання ранки є зовсім неефективними методами боротьби, які швидше зашкодять людині, ніж допоможуть. Вони призводять до розвитку інфікованих ран, які довго не загоюються, сприяють порушенню обміну речовин у пошкоджених тканинах. 
  Ушкоджене місце краще обробити розчином йоду, одеколоном чи спиртом, якщо щось із вище переліченого є у наявності. Це дозволить охолодити місце укусу і сповільнить процес всмоктування отрути в тканини. Не варто також вживати алкоголь та прикладати траву чи землю на рану, адже можна занести правець. Спати у такому стані категорично забороняється. Якщо змія укусила в ногу, необхідно прибинтувати її до другої ноги і, підклавши що-небудь під нижні кінцівки, злегка підняти їх. При укусі в руку необхідно зафіксувати її у зігнутому положенні. 
  Щоб прискорити виведення отрути, потрібно пити побільше води, чаю або кави. Кофеїн має сечогінну дію і сприяє швидшому виведенню з організму токсинів. Найбільш ефективним засобом боротьби з отрутою є полівалентна протизміїна сироватка, введена не пізніше ніж через 30 хвилин після укусу. Але вводити її може і повинен тільки медичний працівник. Самостійність небезпечна через можливий розвиток алергічних реакцій на введення сироватки. Маючи елементарні медичні навики та аптечку під рукою, можна спробувати самому нейтралізувати вплив отрути. При укусах гадюк можна застосувати кортикостероїдні препарати (преднізолон, дексаметазон внутрішньовенно): хоча вони й пригнічують захисну реакцію організму, проте уповільнюють дію отрути. Наприклад, у Скандинавії преднізолон входить до складу аптечок саме як засіб при укусах змій. Також можна ввести велику кількість аскорбінової кислоти (1-2 грами внутрішньовенно або перорально) - вона також захищає клітини від впливу токсинів. 
  Пам'ятайте - легше запобігти укусу, ніж лікувати його наслідки. Тому, йдучи у ліс, необхідно дотримуватися заходів безпеки. Гумові чоботи або черевики на ногах, штани із цупкої тканини, які не облягають щільно ноги, допоможуть людині навіть при нападі змії залишитися неушкодженою. Адже плазун прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру. Розсувати зарості рекомендується довгою палкою, щоб не наражати себе на зайву небезпеку. Не треба сунути руки у різні щілини або руїни. 
  Місце для стоянки має бути без великої кількості тварин (мишей, птахів, ящірок), якими харчуються гадюки. Варто голосно топати по землі, створюючи побільше вібрацій: змії підуть з такого місця. Намети треба закривати щільно, не залишаючи жодної щілини, взуття і одяг забирати у середину. Краї намету слід притиснути до землі камінням, щоб змія не залізла під нього. Не треба спати біля стінок палатки - змія може грітися теплом тіла людини ззовні і при найменшому русі може вкусити. Вранці перевіряйте вміст пакетів, залишених біля намету. Відкривати їх треба обережно і ретельно, адже після вдалого полювання там може відпочивати змія. При переміщеннях вночі і в сутінках треба бути максимально обережним - більшість плазунів саме у цей період найбільш активні. 
   
 

Переглядів: 457 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz