Субота, 27.04.2024, 02:35Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Липень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Липень » 16 » «ТУРИСТИЧНІ ЗМАГАННЯ – ЦЕ КЛАСНО!»
14:35
«ТУРИСТИЧНІ ЗМАГАННЯ – ЦЕ КЛАСНО!»

Вже п’ятий рік поспіль Підкамінський деканат УГКЦ проводить християнський табір і туристичні змаганя для дітей. Мета цього заходу – не просто відпочинок, а духовне зростання дітей. Організатором та ініціатором цих змагань є підкамінський декан о. Михайло Бакай. Цьогоріч у туристичних змаганнях взяли понад 200 дітей. У зеленому розмаї лісу Підкамінського лісництва прихистилося наметове містечко, де юні туристи і їхні опікуни – священики, представники шкіл і сільських громад жили однією сім’єю. Протягом чотирьох днів хлопці і дівчата мали нагоду ближче пізнати Бога, брали участь у Святій Літургії, приступали до Святих таїнств Покаянна та Євхаристії, співали, танцювали, грали у футбол, засмагали, спілкувалися між собою, а також змагалися у туристичній техніці, переправах, в’язанні вузлів, спортивному орієнтуванні, велотуризмі, християнських вікторинах тощо.

– Гасло наших змагань «Виховання християнської моралі через фізичну культуру і спорт», - розповідає отець Михайло Бакай. – Ми звертаємо особливу увагу на християнське виховання. Звичайно це спільні молитви, різноманітні вікторини, навіть змагання зі спортивного орієнтування на місцевості передбачає ознайомлення з духовними пам’ятками Підкаменя. Розпочинали ми з двох команд, цьогоріч тут у нас присутні уже десять команд з Підкамінського деканату, а також діти із Заболотців та Лугового. З дітьми тут присутні священики, а також представники шкіл та громад. Спільні молитви, змагання, спілкування – це є найкращий вияв єдності, який має бути між командами.

Підтримує і допомагає у всьому священику протягом всіх цих п’яти років вчитель фізкультури опорного закладу «Підкамінська ЗОШ І-ІІІ ступенів» Валерій Остапчук.

– У минулі роки таборувался ми і на Тринозі НПП «Північне Поділля», і на території біля Перелісків, цьогоріч обрали ось цю чудову місцину, – розповідає він. – Треба віддати належне отцю Михайлу Бакаю, адже саме він, скажемо так, є тією рушійною силою, що дала початок ось цим змаганням, що стали вже традиційними. І діти, і батьки щороку з нетерпінням їх чекають. Те, що Церква організовує такі заходи – дуже добре. Адже це нагода відірвати молодь від комп’ютерів, показати альтернативу цим заняттям, що Божий світ прекрасний, наголосити на людських цінностях. Хочу зазначити з досвіду, що діти тут змінюються, стають щирішими і добрішими, відкритішими один до одного, а насамперед розкривають своє серце перед Богом.

До нашої розмови доєднується отець Михайло Бакай і говорить:

– Особисто я люблю ці туристичні змагання ще з шкільних років і неодноразово брав у них участь. Хочеться їх відродити. Зазвичай таке таборування у нас триває протягом трьох днів, а цьогоріч формат трішки змінили і склали програму на чотири. Основна турбота за дітей лягає на парафії, але хочу сказати, що парафіяни роблять це із задоволенням, приїжджають сюди, провідують дітей, цікавляться їх побутом, привозять різноманітні смаколики та інше. Це приклад співпраці парафії і школи. Свого роду організаційний кістяк цих змагань – це о. Ярослав Бордюг, о. Василь Гашин, вчитель фізкультури Валерій Остапчук, директор Паликорівського НВК Андрій Івасюта, директція ОЗ «Підкамінська ЗОШ І-ІІІ ст.». Звичайно складно нам би було без підтримки лісівників, тому користуючись нагодою щиро вдячний ДП «Бродівське лісове господарство», Підкамінському лісництву. Саме лісівники постійно забезпечують нас сухими дровами, водою, крім того, проводять для дітей цікаві лекції.

Якраз під час нашого перебування у таборі, до дітей приїхали головний лісничий ДП «Бродівське лісове господарство» Олег Потьомкін та провідний інженер з охорони та захисту лісу Володимир Тереховський. Обходячи наметове містечко, вони спілкувалися з дітьми, цікавилися чи достатньо уних є дров, чи подобається їм таке близьке спілкування з природою. А Володимир Тереховський разом із журналісткою ТРК «Броди» взяли участь у змаганнях з переправи.

– Саме отакі заходи виховують у дітей бережливе ставлення до природи, до лісу, до всього живого, – говорить Олег Потьомкін. – Кожного разу ми приїжджаємо проводимо лекції і заняття на екологічні теми, навчаємо як поводитися з вогнем, щоб не зашкодити лісу, наголошуємо, що треба берегти «зелені легені» нашої планети, не засмічувати, не нищити, адже це наше життя і наше здоров’я.

Щороку велику допомогу духовенству Підкамінського деканату у праці з дітьми під час туристичних змагань надають аніматори молодіжної спільноти «Еффата». Вони добровільно присвячують свій вільний час молодшим друзям, проводять для юних туристів різноманітні веселі та активні забави, що базуються на здоровій християнській етиці.

– Наша молодіжна спільнота діє у Підкамені. Це хлопці і дівчата, які хочуть і можуть працювати з дітьми, – розповідає Ірина Ковальська. – Духовним нашим наставником і керівником є отець Михайло Бакай. Щороку ми працюємо з дітьми у християнському таборі, а також беремо активну участь у житті церкви.

У туристичному итаборі біля велет-каменя у Підкамені панувала особлива доброзичлива, весела атмосфера і смачнющими були гречана каша та трав’яний час, а від вогнищ, де смажилася картопля та інші смаколики йшов апетитний запах. І хоча нащше перебування там вже й затягнулося, але їхати від юних туристів зовсім не хотілося, тим більше, що до бансів закликала весела музика. Веселі усмішки учасників свідчили про те, що вони тут щасливі і задоволені, всі ті заходи, які тут проводяться, їм подобаються, а ті духовні та катехитичні науки, що проводять священики, запали в дитячі серця, відкриваючи їм Божу любов, яка покликана змінювати світ. Проходячи повз гурт хлопчиків, поцікавилася, що хочуть побажати. І вони, майже одноголосно відповіли: «Туристичні змагання – це класно! Потрібно їх проводити частіше і ціле літо!»

Н. ЗАБОКРИЦЬКА.

Переглядів: 334 | Додав: brodylg | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz