П`ятниця, 26.04.2024, 11:48Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2015 » Лютий » 25 » Учнівські лісництва-важлива ланка екологічного виховання молоді
11:35
Учнівські лісництва-важлива ланка екологічного виховання молоді

Природа – джерело краси, вона викликає в нас почуття радості.

 Наш край багатий лісами. Зокрема, такими породами як дуб звичайний, бук, сосна звичайна, клен гостролистий, липа широколиста, липа дрібнолиста, яблуня лісова і ін. Наші ліси наповнені пташиним співом, росте в них багато ягід, грибів і лікарських рослин.

Було проведено одне цікаве спостереження: чим багатша й красивіша природа, тим добріші люди, які живуть у її гармонії. Тому центром екологічного виховання  у Бродівському районі є шкільні лісництва

        На підприємстві ДП «Бродівський лісгосп»  створені при лісництвах чотири шкільних лісництвах. Ці позашкільні освітні заклади розгорнули багатопланову, цікаву роботу, шукають нові форми трудового й екологічного й естетичного виховання юнацтва.
        Через трудові навички вихованці учнівських лісництв вивчають закони природи, проводять пізнавальні та наукові дослідження. Справу юннатів завжди підтримують спеціалісти лісництв.
Для ефективної роботи від лісового господарства призначили фахівців, які безпосередньо відповідають за роботу кожного учнівського лісництва, які вболівають за розвиток шкільних підрозділів, створили умови для трудового й естетичного виховання учнівської молоді.      

    Найстаріше учнівське лісництво   Берлинське . Було організоване в грудні 1977 року на базі Хмілівської середньої школи. В цей час воно нараховувало в своєму складі 80 учнів-старшокласників. Вони доглядали 115 га лісу. Керувала шкільним лісництвом рада в складі 11 чоловік, куди входили учні-активісти, досвідчені спеціалісти лісгоспзагу та вчитель біології.


       Друге шкільне лісництво це Бродівське .У шкільному лісництві, оформлені стенди, зібрані за лісівничою тематикою. Дуже багато нам допомагають учні Бродівської школи в лісорозсаднику. Вони піклуються про молоді саджанці на розсаднику, просапуючи і підтримуючи рядочки майбутнього лісу в чистоті.

Два молодих шкільних лісництва це Заболотцівська і Леншівська школи.
        Для практичних занять при лісництвах виділяються ділянки лісових культур, площі на лісових розсадниках, шкілках декоративних рослин.

                       За допомогою наставників діти знайомляться з новими технологіями у вирощуванні та догляді за лісовими культурами, охоче працюють, доглядають у теплицях за живцями декоративних порід.

       Крім того вихованці учнівських лісництв проводять спостереження, досліди та експерименти, виконують науково-дослідницьку роботу, приймають участь у різних акціях, заходах в конкурсах. До роботи в лісі залучають переважно учнів 7-10 класів, тож різноманітні види лісогосподарських робіт виконує лісівнича юнь.

Значна робота проводиться безпосередньо в лісі. Зокрема, прибираємо лісові ділянки від сміття, яким несвідомі громадяни, відпочиваючи на них, ганьблять нашу природу. Ділянка, на якій ми працюємо, багата на первоцвіти, які ми вивчаємо та пропагуємо серед населення нашого краю інформацію про те, що ці рослини на порозі зникнення, тож таким чином ми застерігаємо людей не нищити їх і тим самим зберегти біорізноманіття нашої природи. Школярі беруть активну участь у різних природоохоронних заходах. Зокрема, таких як  «Очистимо джерела», «Майбутнє лісу в твоїх руках», «Шпаківня», «Годівничка» ін. Діти виготовляють і розвішують шпаківні.

Щороку з березня по травень проводиться місячник природоохоронної та просвітницької екологічної роботи в школі. В рамках місячника «Майбутнє лісу в твоїх руках» найбільш плідною є наша робота в лісі. Учні школи є незамінними помічниками лісівників, адже школи не один рік тісно співпрацюють з ДП «Бродівське лісове господарство»

Учні залучаються до навчально-дослідної та експериментальної роботи, здійснюють виробничу діяльність (садять ліс, вирощують саджанці, збирають насіння, охороняють і приваблюють птахів, охороняють рідкісні види дерев, кущів і трав’янистих рослин, проводять фенологічні дослідження), навчально-виховну роботу. У поєднанні зі згаданими заходами шкільні лісництва працюють  над науково-дослідною роботою , а саме «Вирощування сосни звичайної», «Вирощування модрин»,»Вирощування сосни жорсткої», «Утилізація і переробка побутових відходів» і інші

Робота шкільного лісництва не проходить безслідно – вона залишає в душах дітей глибокий слід поваги й любові до природи. Ми показуємо, як потрібно любити наш навколишній світ, адже він і є всі ми. І якщо ми живемо в гармонії з природою ми даємо собі шанс на повноцінне життя, життя, де є чисте повітря й вода, а ліс – це їхні батько й мати. А ще ми виховуємо майбутніх лісівників – вартових наших лісів. Величезна роль у такому вихованні належить праці, яка повинна стати для дитини усвідомленою необхідністю, адже саме практичними діями можна закріпити набуті знання, побути наодинці з прекрасним лісовим світом.

Інженер лісових культур Кінаш Л.Л.

Переглядів: 520 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz