Африканська чума свиней
|
Pestis africana suum |
|
Загальна інформація
Контагіозна вірусна хвороба, яка перебігає блискавично, гостро, підгостро, безсимптомно й характеризується гарячкою, ціанозом шкіри, геморагічним діатезом внутрішніх органів і високою летальністю. Зареєстрована в Африці, Іспанії, Португалії, Франції, Бразилії та на Кубі.
|
Патогенез
У природних умовах вірус первинно проникає і репродукується в лімфоїдних клітинах ділянки глотки, а потім лімфогенним шляхом потрапляє в усі органи й тканини тварини. Незважаючи на властиву йому пантропність і здатність розмножуватися у різних типах клітин організму свиней, вірус переважно уражує клітини лімфоїдних органів та ендотелій судин. У вогнищах первинної репродукції він спочатку уражує одноядерні макрофаги, моноцити і ретикулярні клітини, які некротизуються й лізуються. У вогнищах вторинної репродукції (лімфовузли, ендотелій судин та ін.) дегенерація уражених вірусом клітин спостерігається в пізніші терміни — на 5—7-му добу хвороби. Патогенетичними факторами, які зумовлюють розвиток хвороби, є: масове руйнування клітин унаслідок репродукції вірусу, виділення при цьому великої кількості пірогенних речовин і токсинів типу серо-таніну, гістаміну, лімфотоксину тощо. Ці та інші біологічно активні речовини паралізують ферментативні системи клітин і спричиняють їх масову загибель. У зв'язку з тим, що вірус пошкоджує імунокомпетентні клітини, знижуються природна резистентність та імунологічна реактивність організму свиней.
|
Симптоми
За зовнішніми проявами африканську чуму важко відрізнити від класичної. Інкубаційний період триває 2—7 діб, інколи —15 і довше. Блискавичний перебіг відмічають рідко. При цьому у хворих тварин температура тіла підвищується до 40,5—42 °С. Спостерігаються слабкість і пригнічений стан. Свині більше лежать, важко дихають і через 1—3 доби гинуть. Гострий перебіг — найхарактернішій для хвороби, він триває до семи днів і, як правило, закінчується летально. У хворих свиней температура тіла підвищується до 40,5—42 °С і тримається на такому рівні майже до загибелі. При цьому тварини пригнічені, залежуються й неохоче поїдають корм. Хода у них хитка, дихання поверхневе, переривчате, іноді супроводжується кашлем. Кон'юнктива й видимі слизові оболонки гіперемійовані, різко виражене посиніння шкіри та крововиливи в різних ділянках тіла (вуха, живіт, підщелепний простір, пах). У деяких хворих особин бувають запор або пронос, калові маси з домішками крові. Вагітні свиноматки абортують. В окремих хворих відмічають конвульсії, паралічі, коматозний стан, носову кровотечу. Шдгострий перебіг характеризується тими ж самими симптомами, що й гострий, і триває до 20 діб. У хворих свиней температура тіла протягом тижня утримується в межах 40,5—42 °С, потім знижується д0 40—40,5 °С. Більшість тварин гинуть, а у деяких інфекційний процес набуває хронічного характеру. При цьому відмічається виснаження, відставання в рості, з'являються ознаки бронхопневмонії, розвиваються артрити, некрози вух, шкіри, нижніх частин кінцівок, спи-ни,,голови. Хворі свині гинуть у стані виснаження. Безсимптомний перебіг характерний для природних носіїв вірусу — бородавочників, лісових і чагарникових свиней в Африці та домашніх — в Іспанії й Португалії. Клінічно ця форма не виражена і проявляється лише переміжною віремією. При стресах вони виділяють вірус і заражають здорових свиней.
|
Патологічні зміни
При гострому перебігу хвороби шкіра вушних раковин, живота й внутрішньої поверхні стегон темно-червоного із синюшним відтінком кольору з розлитими крововиливами.Кровоносні судини розширені, в м'язах відмічають крововиливи і гематоми. Лімфовузли збільшені, поверхня розрізу мармурова. Нерідко вони темно-червоного, майже чорного кольору й нагадують зсідок крові. Селезінка збільшена, вишневого чи темно-червоного кольору, м'якої консистенції, краї її закруглені, пульпа соковита, легко зскрібається з поверхні розрізу. Легені повнокровні, збільшені в об'ємі, сірувато-червоного кольору. Часто виявляються крововиливи під плеврою. Нирки збільшені, темно-червоного кольору, з плямисто-крапковими крововиливами. Миска нирки набрякла, всіяна плямистими геморагіями. Печінка збільшена, повнокровна. Слизова оболонка жовчного'міхура набрякла, пронизана крапковими крововиливами, останні локалізуються і в серозній оболонці. Слизова оболонка травного каналу почервоніла, набрякла, місцями з крововиливами. У деяких випадках геморагії локалізуються в серозній оболонці товстого кишечнику. Судини головного мозку кровонаповнені, мозкова речовина набрякла, з крововиливами.
|
Діагноз
Діагноз на африканську чуму свиней ставлять на основі епізоотологічних даних, клінічних ознак, патолого-анатомічних змін і результатів лабораторних досліджень. Лабораторну діагностику проводять у Центральній державній лабораторії ветеринарної медицини або в Інституті ветеринарної медицини УААН. Вона грунтується на виділенні збудника у культурі лейкоцитів або кісткового мозку свиней, виявленні вірусного антигену в пробах з органів хворих тварин чи антитіл у сироватці крові тварин, що перехворіли (реакція гемадсорбції, РІФ, РЗК, РДП, ІФА). При здійсненні диференціальної діагностики виключають класичну чуму, хворобу Ауєскі, бешиху, пастерельоз.
|
Лікування
Лікування не розроблене й заборонене. |
Ветсанекспертиза
Ветеринарно-санітарна оцінка продуктів забою при африканській чумі свиней.
При виявленні ознак африканської чуми свиней туші з внутрішніми органами і шкірою знищують спалюванням.
Приєднаний файл: |
Профілактика
Єдиної думки про механізм імунітету при африканській чумі свиней немає. Випробування інактивованих та живих вакцин не дали бажаних результатів. Заходи щодо профілактики й ліквідації африканської чуми свиней передбачені діючою інструкцією, затвердженою Головним управлінням ветеринарії Міністерства сільського господарства СРСР (21 листопада 1980 p.). Вони спрямовані на запобігання занесенню збудника в країну, а також на своєчасну і швидку ліквідацію хвороби у разі її виникнення.
|
Збудник хвороби
Збудником африканської чуми є вірус, що містить ДНК і належить до родини Iridoviridae. Віріони сферичної форми, діаметром 175—215 нм. Вірус має складну антигенну структуру, містить комплементзв'язуючий, преципітуючий і типовий гемадсорбуючий антиген. На основі затримання гемадсорбації виділено дві антигенні А-та В-групи (типи) й одну підгрупу С вірусу африканської чуми свиней. Вірус африканської чуми дуже стійкий проти широкого діапазону температур і рН середовища. При температурі 5 °С залишається життєздатним до семи років, 18 °С — до 18 міс, 37 °С — до 30 днів, при 50 °С —до 60 хв. У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин — 155 днів, копченій вітчині — до 5 міс, у гною свинарників —до 3 міс. Формалін, карболова кислота, хлоровмісні препарати в звичайних концентраціях руйнують вірус протягом 15 хв.
|
Епізоотологія
До африканської чуми сприйнятливі домашні й дикі свині незалежно від віку і породи. Джерело збудника інфекції—хворі свині та вірусоносії. В Африці у диких свиней захворювання перебігає безсимптомно, і вони є основним резервуаром вірусу в стаціонарно неблагополучних зонах. З організму заражених тварин вірус виділяється з кров'ю при носових кровотечах, із фекаліями, сечею, секретами слизових оболонок носової порожнини, слиною. Свині заражаються, головним чином, при поїданні кормів, контамінованих вірусом. Зараження можливе також респіраторним шляхом, через пошкоджену шкіру й укуси заражених аргасових кліщів роду орнітодорос, що є переносниками і резервуаром вірусу африканської чуми свиней, в організмі яких він зберігається роками. Небезпечні фактори передачі збудника інфекції — продукти забою заражених свиней (м'ясо, м'ясні вироби, сало, кров, кістки, шкури). Механічно вірус можуть поширювати люди, домашні тварини різних видів, комахи, гризуни, що знаходилися в епізоотичному вогнищі або на контамінованій вірусом території різних об'єктів (бойні, склади, холодильники). Африканська чума свиней проявляється як епізоотія й характеризується високими захворюваністю, смертністю й летальністю (98— 100%), передусім у свіжих вогнищах хвороби. Останнім часом, особливо в ензоотичних районах, відмічено зниження вірулентності збудника, і хвороба частіше проявляється підгостро й безсимптомно із зниженою летальністю (10—30%).
|
Групи тварин, що вражаються:
Свинарство |
|