Четвер, 28.03.2024, 16:02Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Травень » 13 » Увага! Лісові кліщі.
16:26
Увага! Лісові кліщі.

Після довгої зими ледь наступають перші теплі деньки, всі ми прагнемо на природу: скинути напругу суєтного міста, подихати свіжим повітрям, не отруєним вихлопними газами, поміркувати в тиші і спокої, а також запастися щедрими дарами природи. При цьому з настанням сезону ми заздалегідь запасаємося спреями від комарів, оновлюємо знання про отруйних грибах та рослини, ретельно готуємося протистояти небезпекам, що підстерігають нас в лісі. Щоб лісова прогулянка залишила у вас тільки приємні спогади, нагадуємо вам про ще одну небезпеку, яка може загрожувати непідготовленій людині - лісових кліщах.

Результат пошуку зображень за запитом "кліщі"   Ð ÐµÐ·ÑƒÐ»ÑŒÑ‚ат пошуку зображень за запитом "кліщі"

Найбільш небезпечний період - травень-червень, в цей час лісовий кліщ найбільш активний. Загальний час активності шкідливих комах з квітня по вересень, але в цей час вони або ще нечисленні й малоактивні після зимових холодів, або вже закінчують сезон полювання перед осінніми холодами.

У спекотну погоду, а також на відкритих місцях, прогріваються сонцем, їх зазвичай не буває. Лісовий кліщ вважає за краще вологі тінисті ліси з багатим підліском і заростями трави. Полювати вони воліють у похмуру погоду, при температурі близько 20 градусів, особливо активні перед дощем.

Вони не сидять на верхніх гілках дерев, а навпаки, розміщуються на рівні підліска, влаштовуючи засідку на траві і гілках дрібних чагарників, вздовж лісових доріжок і звіриних стежок. Як тільки повз проходить людина або тварина, лісовий кліщ тут же витягає лапки і вже має майбутнього господаря.

Потім йому потрібен час, щоб знайти зручне місце для присмоктування. На людині улюбленими місцями кліщів є голова, складки за вушними раковинами, район ключиць, пахви і пахові складки. Саме там їх слід шукати в першу чергу в разі підозри, що ви могли підхопити кліща.

Лісовий кліщ, як і більшість кровосисних комах, при укусі виділяє спеціальну речовину, на зразок анестезії, тому його присмоктування може пройти непомітно. Та й сам укус не є небезпечний, небезпечно інше - в слині комахи можуть містити віруси, що передаються людині.

Серед найнебезпечніших інфекцій - енцефаліт, а також хвороба Лайма, які, дають безліч важких ускладнень і навіть призводять до летального результату.

Однак якщо вас укусив кліщ лісовий, не варто впадати в паніку. По-перше, не всі кліщі заражені небезпечними вірусами, по-друге, для того щоб заразити людину (впустити вірус в кров), лісового кліща потрібно від доби до трьох. Так що у вас цілком достатньо часу для того, щоб уникнути зараження.

У першу чергу, перед виходом в ліс потрібно підібрати правильний одяг. Вона повинна бути світлих тонів з гладко не ворсистої тканини, щоб кліща було важче зачепитися. Рукава повинні бути застебнуті, а краще навіть схоплені гумками. Нижні частини штанів заправляються в шкарпетки і чоботи. На голову краще надягти косинку, кепку, інший головний убір або хоча б капюшон. Обов'язково запасіться спеціальними засобами для відлякування лісового кліща. Це можуть бути мазі або спреї, які наносяться на відкриті частини тіла і одяг. Під час прогулянки лісом намагайтеся не зачіпати і не обривати гілки рослин, які розташовані поруч із стежкою - цим ви тільки допоможете мисливцеві зачепитися за вас. Кожні півтори-дві години оглядайте себе і своїх компаньйонів на предмет комах, що потрапили на одяг, а також звертайте увагу на відкриті ділянки тіла і складки шкіри.

Повернувшись додому, ретельно огляньте одяг, білизна, тіло, а також свого вихованця, якщо він ходив в ліс разом з вами. Якщо ви виявили кліща, його потрібно якомога швидше видалити. Найкраще це зроблять в травмпункті, але коли можливості звернутися за допомогою до фахівця найближчим часом не передбачається, готуйтеся діяти самостійно.

Існує кілька способів видалити кліща, це не особливо важко, головне, дотримуватися основного правила: постаратися не розчавити кліща і не залишити на шкірі частин комахи.

При першій же можливості потрібно звернутися до лікаря, щоб виключити ризик зараження. Тим більше важливо відвідати лікаря, якщо через 2-3 тижні після походу в ліс або укусу лісовим кліщем ви відчули нездужання, головний біль, у вас піднялася температура, місце укусу почервоніло і запалився.

У разі будь-яких підозр не варто нехтувати консультацією у фахівців!

 

Переглядів: 281 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz