П`ятниця, 19.04.2024, 07:42Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Березень » 11 » В очікуванні пернатих гостей (Газета "Сільські вісті")
09:07
В очікуванні пернатих гостей (Газета "Сільські вісті")

Стаття з газети Сільські вісті

 

УЖЕ ТРІШЕЧКИ відчувається теплий подих весни, тож незабаром наші поля й ліси заполонить розмаїте перелітне птаство. Зокрема й шпаки, надзвичайно веселої вдачі співаки й імітатори різноманітних звуків. Проте шпаки не лише голосисті солісти: завдяки масовому знищенню комах-шкідників, особливо в період вирощування потомства, їх зараховують до найкорисніших птахів. У тому числі для лісу, на який останнім часом насідають всілякого роду жуки. Тому-то так дбайливо готуються до зустрічі шпаків лісники, залучаючи за традицією на поміч школярів.


Нещодавно на території Лешнівського лісництва випало зустріти учнів місцевої школи — старшокласників Марію Мандзю, Сергія Музичку, Іванку Рудницьку, Симеона Глущука, Сергія Батенчука. На чолі з керівником шкільного лісництва Марією Петрівною Брацьо школярі вішали шпаківні, які разом із батьками, а ті переважно працюють у Бродівському лісгоспі, виготовили до прильоту крилатих гостей. Майстри лісу Василь Теслюк та Василь Скальський, помічник лісничого Михайло Мандзя тісно спілкуються зі школярами, прищеплюють їм любов до зелених насаджень, посвячують у тонкощі й таємниці своїх професій. Користь від такої співпраці взаємна. Шпаки, які незабаром прилетять, матимуть новенькі оселі! Чекають на них дві шпаківні й на подвір’ї Лешнівської школи, аби учні могли спостерігати за поведінкою птахів.

Очевидно, що школярі при всьому завзятті не можуть забезпечити шпаківнями потреби всього лісгоспу. На цей рік тут заплановано «пролікувати» біологічними методами 220 гектарів площі, а для цього необхідно було змайструвати аж 600 хатинок для шпаків.

— Робили їх працівники лісництв під керівництвом майстрів лісу: по 20-30 шпаківень кожен, — розповідає інженер охорони і захисту лісу Володимир Тереховський. — Звісно, розвішували їх не будь-як — заздалегідь обстежили масиви, результати занотували в лісопатологічний журнал, на їх підставі й спланували заходи з покращання санітарного стану лісів, в тому числі й грамотне розташування шпаківень: у найбільш вразливих місцях.

— Вигода обопільна, — зауважує провідний інженер лісових культур Лідія Кінаш. — На «хворих» територіях шпакам роботи не бракуватиме, і ситі будуть, і дерева від шкідників рятуватимуть…

Так що прилітайте, пернаті друзяки!

На фото автора: школярі Лешнівської школи разом з помічником лісничого Михайлом Мандзею та керівником шкільного лісництва Марією Брацьо вішають на території Лешнівського лісництва шпаківні.

Переглядів: 221 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz