Четвер, 28.03.2024, 12:21Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Лютий 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2018 » Лютий » 14 » Володимир Бондар на Львівщині розповів депутатам про стан лісового господарства в Україні
15:59
Володимир Бондар на Львівщині розповів депутатам про стан лісового господарства в Україні

13 лютого у Національному лісотехнічному університеті (м. Львів) відбулося виїзне засідання парламентського Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин, на якому розглянули питання реформування лісового господарства України.

У засіданні взяли участь народні депутати України, заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар, заступник Міністра екології та природних ресурсів Василь Полуйко, голови облдержадміністрацій, представники місцевих органів влади, науковці та інші.

Володимир Бондар розповів, що в Україні ліси зростають у трьох природних зонах в межах рівнинної частини (Полісся, Лісостеп, Степ), в Карпатах та гірських районах Криму, які мають різкі відмінності щодо лісорослинних умов. Якщо в Карпатському регіоні лісорослинні умови дозволяють вирощувати високопродуктивні насадження (наприклад по ялині в середньому приростає в рік 5-6 кубометрів на 1 гектарі), то в степових умовах ми маємо не тільки низьку лісистість території, а й більш сповільнений приріст – в рік по сосні не більше 3-3,5 кубометрів.

«Порівняно із загальною площею земель процент вкритих лісами невеликий – 15,9. Він варіює від 3,7% в Запорізькій до 51,4% в Закарпатській областях. Тому екологічна цінність лісів та їх значення для економіки різних регіонів різна. Крім того, необхідно враховувати факт, що, незважаючи на невеликий процент лісистості, Україна займає 9-те місце у Європі за площею лісів та 6-те місце за запасами деревини», - поінформував заступник Голови Держлісагентства.

 

Він наголосив, що лісове господарство є багатофункціональним. «Ми не тільки вирощуємо садивний матеріал, створюємо нові насадження, доглядаємо за ними, забезпечуємо їх комплексне використання та сталий розвиток. Природоохоронна складова в наших лісах є визначальною – на сьогодні в половині українських лісів є суттєві природоохоронні обмеження та не проводяться рубки головного користування, а відсоток заповідних лісів Держлісагентства складає 16,5%. Крім того, не потрібно забувати за соціальну складову – підприємства лісового господарства є основними роботодавцями та платниками податків в сільських територіях. У той же час, за останні роки в середньому ліси дають до 16-18 млн кубометрів деревини. Ягоди, гриби, лікарські рослини, є основним елементом зеленого туризму», - сказав Володимир Бондар.

Заступник Голови відомства також звернув увагу на те, що в Україні історично склалась ситуація із наданням державних лісів у постійне користування різних міністерств та відомств. «На сьогодні Держлісагентство опікується 73% лісів, інші знаходяться у підпорядкуванні інших міністерств і відомств та місцевих органів влади. Така ситуація ускладнює здійснення єдиної державної лісової політики», - зазначив він. 

 

Переглядів: 238 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz