Субота, 20.04.2024, 10:43Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Серпень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2016 » Серпень » 1 » Всихання сосни звичайної
09:34
Всихання сосни звичайної

Останнім часом на території ДП «Бродівский лісгосп»  зросла площа всихаючих соснових насаджень, причому симптоми хвороби відрізняються від звичних, характерних для осередків комах-хвоєгризів чи кореневої губки. Так сосна всихає куртинами (“плямами”), які налічують від 2–3 а потім розростається  до 40–50 дерев. Часто всихає частина крони, тоді як решта гілок залишаються зеленими. Деякі дерева гинуть весною, інші влітку, і іноді – весною наступного року. У деревині загиблих дерев швидко поширюється синява.
Причинами всихання вважають комплекс стовбурових шкідників, грибів. Поширення раніше невідомих шкідників і зміни “звичок” місцевих видів пов’язують зі змінами клімату та глобалізацією міжнародної торгівлі.

  Процес всихання сосни звичайної починається з верхівки. Причиною всихання є, так званий судинний мікоз. На розпилі стовбура видно як паразит псує деревину, забарвлюючи її у темно-синій колір. Хвороба розноситься комахами. Ось ці отвори – місця проникнення комах… Це – вершинний лубоїд, визначений, як переносник офіостомових грибів.
Така деревина знецінена і вже не може використовуватись у виробництві, скажімо, меблів. Інший бік загрози – це її швидкоплинність та  масштаби. 
Дерево начебто живе, але крона вже має ознаки ослаблення. Нажаль ми прогнозуємо, що наступного літа це дерево загине, і стане  джерелом поширення шкідників та хвороби. Проте паразити заселяють, як правило, ослаблені дерева. Посуха, надмірні опади, різке зниження ґрунтових вод, лісові пожежі та інші еколого-кліматичні катаклізми і є причинами знесилення лісів. Своєчасне виявлення осередків судинного мікозу та проведення санітарних вирубок поки залишаються єдиними дієвими заходами, що запобігають поширенню зараження. Зволікання з виконанням цих робіт тягне за собою величезні фінансової втрати для підприємства, адже ціла ділянка лісу може всохнути менше ніж за місяць.
А фітопатологи лише роблять спроби спрогнозувати швидкість та масштаби всихання хвойних. Щоб отримати дозвіл на суцільну санітарну рубку потрібно отримати не лише висновок лісопатолога, а й інших фахівців, дозвіл екологічної інспекції, спеціально створеної комісії.


Переглядів: 604 | Додав: brodylg | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz