П`ятниця, 29.03.2024, 14:00Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Березень » 6 » Зачекалися на складах дрова
14:15
Зачекалися на складах дрова

В професії лісівника дивним чином поєдналися відвага з любов’ю. Що там казати, небезпечна професія, яка потребує підвищеної уваги при звалюванні деревини, транспортуванні, складуванні…  Та й без любові до лісу тут навряд чи хто затримається надовго… А небайдужі люди першими б’ють на сполох, коли в галузі виникають бодай якісь найменші проблемки. Так і нині, лісівники переживають за падіння реалізації продукції, яке викликане кількома об’єктивними чинниками. Падіння поки що невелике, в лісгоспах області воно на рівні якихось 2,1 відсотки.

– У нас, – розповідає головний інженер Бродівського лісгоспу Микола Серватович, – воно майже таке ж – 2,4 відсотки, але непокоїть тенденція.

Тенденція справді невтішна і викликана кількома об’єктивними причинами. Річ у тім, що в графі реалізації чималу долю складала реалізація дров. І тут лісівників чекало кілька сюрпризів. Насамперед держава призупинила експорт дров паливних, хоча чинне законодавство цього не забороняє. Очевидно, з тієї причини, що під їх маркою спритні ділки вивозили ліс-кругляк. Лісгоспи тут ні до чого, але від такої заборони терплять і вони. Друга причина – слабкий внутрішній ринок. Населення неспроможне в масовому порядку закуповувати дрова, для нього це надто дороге задоволення.

– В підсумку, – знову зауважує Микола Серватович, – ми не рубаємо тієї кількості паливної деревини, яку могли би.

Не рубають, бо на нижньому складі й так залежалися 220 кубометрів дров берези, 370 – дуба звичайного…

На підприємстві надіються на відновлення експорту у 2019 році надлишку дров паливних для промислового призначення, які не в змозі прийняти і переробити внутрішній ринок України.

Очевидно, що падіння реалізації, якщо не вживати заходів на загальнодержавному рівні, матиме згубні наслідки для лісгоспів. Про це навіть не хочеться думати. Адже кошти потрібні для відновлення лісів. Та й, не приведи Господи, як доведеться затягувати паски лісівникам, почнеться відтік кращих спеціалістів з галузі…

Тривожить нині лісівників і те. що нібито переробку деревини з лісгоспів хочуть прибрати і віддати її в приватні руки. Додайте сюди підвищені останнім часом податки – попенну плату і податок на землю й картина виглядатиме геть непривабливою.

Та, якби там не було, в Бродівському лісгоспі не складають рук і не ждуть від моря погоди. Користуються тут попитом м’які породи дров – сосна, ялина.  Їх беруть на виготовлення тирсоплит. Більший наголос зроблено на переробку – пиломатеріали, європіддони…

Зрештою, час має підказати державі, які кроки слід зробити, яких заходів вжити аби лісова галузь в жодному разі не занепадала… А вже, що залежить від працівників лісу, то за ними діло не стане, переконані в Бродівському лісгоспі.

                                                                                               Ігор Табінський.

Переглядів: 277 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz