Середа, 24.04.2024, 09:38Головна | Реєстрація | Вхід

Форма входу

Пошук

Календар

«  Лютий 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Друзі сайту

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Лютий » 25 » Зустріч птахів...
13:50
Зустріч птахів...

                               Прилітайте, пернаті друзяки!

На порозі – теплий подих весни, тож небавом наш край – поля й ліси - обсяде море розмаїтого перелітного птаства. Серед нього й шпаки, надзвичайно веселої вдачі співаки й імітатори різноманітних звуків. Та шпаки не лише голосисті солісти, – завдяки  масовому знищенню комах-шкідників, особливо в період вирощування потомства, їх відносять до одних з найбільш корисних птахів. Для лісу, на  який останніми часами насідають всілякого роду жуки, зокрема. Тому то так дбайливо готуються до зустрічі шпаків лісники, залучаючи за традицією на поміч школярів.

Нещодавно на території Лешнівського лісництва довелося зустріти учнів місцевої школи – старшокласників Марію Мандзю, Сергія Музичку, Іванку Рудницьку, Симеона Глущука, Сергія Батенчука… На чолі з керівником шкільного лісництва Марією Петрівною Брацьо школярі вішали шпаківні, які разом з батьками, а ті, в основному, працюють у Бродівському лісгоспі, виготовили до прильоту «крилатих гостей». Майстри лісу Василь Теслюк та Василь Скальський, помічник лісничого Михайло Мандзя тісно співпрацюють з школярами, прививають їм любов до зелених насаджень, посвячують у тонкощі й таємниці своїх професій… Користь від такої співпраці взаємна. Шпаки, які незабаром прилетять, матимуть новенькі оселі! Чекають їх такі ж дві шпаківні, - аби учні могли спостерігати за поведінкою птахів, - й на подвір’ї Лешнівської школи.

Очевидно, що школярі при всій своїй активності не можуть забезпечити шпаківнями потреби усього лісгоспу. На цей рік тут заплановано «лікувати» біологічними методами 220 гектарів площі, а для цього необхідно було змайструвати аж 600 «хатинок» для шпаків.
        – Майстрували працівники лісництв під керівництвом майстрів лісу – по 20-30 шпаківень, – розповідає інженер охорони і захисту лісу Володимир Тереховський. – Звісно, розвішували їх неабияк, перед тим обстежили масиви, всі зауваги лягли в лісопатологічний журнал, на їх підставі й спланували заходи з покращення санітарного стану лісів, в тому числі й грамотне розташування шпаківень, – у найбільш вразливих місцях.

– Вигода взаємна, – зауважує провідний інженер лісових культур Лідія Кінаш, – на «хворих» територіях шпакам роботи не бракуватиме, і ситі будуть, і дерева від шкідників рятуватимуть…

Так, що прилітайте, пернаті друзяки!

На фото: школярі Лешнівської школи разом з помічником лісничого Михайлом Мандзею та керівником шкільного лісництва Марією Брацьо вішають на території  Лешнівського лісництва шпаківні.

 

Ігор Табінський.

Переглядів: 272 | Додав: brodylg | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
1545
Copyright MyCorp © 2024 | Створити безкоштовний сайт на uCoz